Volledig scherm
© Stock

Chef-kok maakt er volgens zijn baas in Losser een potje van en wordt ontslagen

LOSSER/ENSCHEDE - Kip die niet gaar zou zijn, salsa-saus op basis van curry omdat de ketchup op was, plastic in het eten. Liegen over snipperdagen, zonder overleg de zaak eerder sluiten. Na amper drie maanden heeft de eigenaar van restaurant El Charro in Losser er genoeg van. Hij ontslaat zijn chef-kok op 9 april staande voet.

Deze donderdagmiddag treffen ze elkaar in het kantongerecht in Enschede. Inzet van de chef-kok en zijn raadsvrouw is dat het ontslag op staande voet wordt ingetrokken. Want zolang de arbeidsovereenkomst niet op neutrale gronden is ontbonden, heeft hij geen recht op een ww-uitkering. Hij heeft sinds het ontslag, drie maanden geleden, geen inkomen meer. De man solliciteert weliswaar veel en in de horeca is er een groot tekort aan koks, maar het is voor hem als 63-jarige erg moeilijk om een nieuwe baan te vinden.

Zelf snipperdagen toekennen

Partijen zijn het volstrekt met elkaar oneens of er sprake is van dringende redenen voor dit ontslag op staande voet. De geëmotioneerde eigenaar van El Charro, die ook een vestiging heeft in Haaksbergen,  vindt van wel. Volgens zijn advocaat, mr. Inan, wilden de collega’s niet meer met de man werken omdat hij hen voortdurend commandeerde en kleineerde. Ook zou hij als roostermaker zichzelf tijdens zeer drukke dagen snipperdagen hebben toegekend en de voorraad steeds niet op orde hebben. Bovendien wist hij de menukaart maar niet onder de knie te krijgen, ondanks zijn tientallen jaren ervaring in onder andere Bad Boekelo en horecazaken in de binnenstad in Enschede. Het hielp zelfs niet toen er foto’s van gerechten en recepturen in de keuken werden opgehangen. 

Niet-gare kipfilet

De chef-kok wil niets weten van verwijten die hem zijn aan te rekenen en beweert ook dat het personeel te onervaren was om van de zaak een succes te maken. Kipfilet niet gaar? „Kipfilet mag best nog sappig van binnen zijn.” Verlof zonder overleg? Geen sprake van. „Er lagen verloflijsten waar het personeel voorkeursdagen op kon aangeven.” Volgens mr. Inan waren die echter niet door anderen in te zien. 

Doorbetaald tot eind arbeidsovereenkomst

De raadsvrouw merkt fijntjes op dat het restaurant in Losser sinds maart te koop staat en dat haar cliënt in april werd ontslagen. Dat vindt Inan een speculatieve opmerking. „Bovendien zou er geen reden zijn geweest om het te koop te zetten als er niet zulke grote problemen met mijnheer zouden zijn geweest.”

Kantonrechter J. Marsman vraagt zich hardop af of de eigenaar wel de juiste procedure heeft gevolgd die bij een ontslag op staande voet hoort.  Na een schorsing komen partijen er onderling toch nog uit. De arbeidsovereenkomst van de chef-kok wordt per 1 juli ontbonden op neutrale gronden. Tot die datum wordt het salaris vanaf 9 april doorbetaald. 

Oldenzaal e.o.

Poll

De moderne villa in Losser mag er komen

De moderne villa in Losser mag er komen

  • Geen gezicht, dat is vloeken naast de kerk (28%)
  • Mooi, dat zorgt juist voor afwisseling in het dorpscentrum (23%)
  • Een villa? Had er iets neergezet waar heel Losser iets aan heeft (49%)
196 stemmen