Volledig scherm
© Carlo ter Ellen DTCT

Forum voor Democratie kritisch over windmolens in Noordoost-Twente

ZWOLLE/OLDENZAAL - De fractie van Forum voor Democratie in de Provinciale Staten stelt kritische vragen over de eventuele plaatsing van windmolens in Noordoost-Twente. Volgens de partij is dit in strijd met het coalitieakkoord. 

Onlangs maakte gedeputeerde Tijs de Bree (PvdA) na een werkbezoek aan De Lutte bekend mee te willen denken over de plaatsing van windmolens in Noordoost-Twente. Tot nu toe was dat nooit toegestaan, want het gebied is een beschermd Nationaal Landschap.

‘Tuin van Nederland’

In het coalitieakkoord staat dat de provincie de uitsluitingsgebieden voor windmolens opnieuw onder de loep wil nemen, maar wel met het uitgangspunt dat Overijssel de ‘Tuin van Nederland’ blijft. Volgens Forum voor Democratie is het landschap in Noordoost-Twente een wezenlijk onderdeel van die tuin, en om die reden zouden er volgens de partij geen windmolens mogen worden geplaatst.

Nu blijkt dat daar mogelijk verandering in gaat komen, stelt de fractie schriftelijke vragen aan het provinciebestuur. De partij wil onder meer weten of het klopt dat de dat de provincie openstaat voor windmolens in Noordoost-Twente. Als dat het geval is, negeert het provinciebestuur volgens Forum voor Democratie het coalitieakkoord, waarin staat dat ze landbouwgrond en natuurgebieden willen ontzien van windenergie. 

Draagvlak

Gedeputeerde De Bree sprak eerder uit dat er wel voldoende draagvlak moet zijn voor de plaatsing van windmolens. Forum voor Democratie vraagt zich af hoe de provincie voldoende draagvlak gaat creëren en wil daarnaast weten of de provincie bij veel weerstand geen medewerking verleent aan de plaatsing van windmolens. 

  1. Miranda stuurt jou Amber Alerts. ‘Je weet het pas echt wanneer je ze terugvindt: dood of levend’
    PREMIUM

    Miranda stuurt jou Amber Alerts. ‘Je weet het pas echt wanneer je ze terugvindt: dood of levend’

    Miranda Baas (47) is specialist vermissingen bij de politie Oost-Nederland. Dagelijks zijn er zo’n twintig vermissingen in Oost-Nederland, jaarlijks 7600. Een gesprek met de vrouw die zich afgelopen vrijdag nog genoodzaakt voelde groot alarm te slaan en een Amber Alert het land in te sturen. De vermiste moeder en haar peuter uit Ede werden na een paar uur in goede gezondheid teruggevonden.

Oldenzaal e.o.

Poll

Bewoners Glindestraat strijden tegen komst van een parkeerterrein

Bewoners Glindestraat strijden tegen komst van een parkeerterrein

  • Terecht! Dan wordt die straat nog drukker (57%)
  • Wees blij dat Björn Kuipers zijn verantwoordelijkheid neemt (42%)
  • Ach, ik laat de boodschappen toch al thuisbezorgen (1%)
187 stemmen