Volledig scherm
Tientallen mensen bezichten de inloopbijeenkomst en lieten zich informeren. Foto: Carlo ter Ellen.

Grote zorgen over extra goederentreinen

OLDENZAAL - Voor de broers Wim en Herbert Hellegers van de Lyceumstraat was het donderdag eind van de middag zonneklaar. 'We worden aan het lijntje gehouden.' Nog even trekt Wim aan zijn sigaret en stapt dan met zijn broer het stadhuis binnen om met eigen ogen te zien hoe de plannen voor extra goederentreinen door Oost-Nederland en door Oldenzaal eruit zien.

Het Ministerie van Infrastructuur en Milieu houdt een inloopavond. Onderwerp: de goederenroute Oost-Nederland van het Programma Hoogfrequent Spoorvervoer (PHS). Dit soort bijeenkomsten werd al gehouden in andere spoorgemeenten in Gelderland en Overijssel en deze donderdag is Oldenzaal aan de beurt. Als directe buren van het spoor hebben de broers Hellegers grote belangstelling voor het plan extra goederentreinen door Oost-Nederland te laten rijden.

Maar veel vertrouwen dat de minister en railbeheerder ProRail de spoorbewoners optimaal willen beschermen hebben ze niet. 'Men is in het westen bij de Tweede Maasvlakte begonnen met geld uitgeven. Nu ze naar het oosten komen, raakt het geld op', zegt Wim Hellegers. Zij weten het als geen ander: de goederentreiner zijn langer, zwaarder, ze moeten sneller rijden en vooral: er komen er nu al veel meer over Oldenzaals spoor dan een paar jaar geleden. 'Elke nacht rond half drie is er een hele lange. Je hoort hem aankomen en pas tien minuten later is het gedender over de rails niet meer te horen. Elke nacht opnieuw.'

Alwie Brookhuis en Pieter van Winsen van de Boerskottenlaan ten zuiden van de spoorlijn zijn er ook. 'We hebben al jaren scheuren in onze huizen. Drie keer raden waar dat door komt. Die treinen natuurlijk.' Van Winsen zegt dat hij en zijn vrouw met de ramen dicht slapen. 'Vooral die Oost-Europese treinen zijn vreselijk als ze hier over de wissels gaan.'

Een sfeerreportage over de bijeenkomst in de krant van vrijdag.

  1. Marga Bult onder vuur na ‘grapje’ over Zwarte Piet en Humberto Tan: ‘Ik ben geen racist’

    Marga Bult onder vuur na ‘grapje’ over Zwarte Piet en Humberto Tan: ‘Ik ben geen racist’

    Marga Bult heeft veel kritiek op sociale media gekregen, nadat ze zondagavond tijdens het televisieprogramma Café Hendriks & Genee een naar eigen zeggen onschuldig grapje maakte over Humberto Tan. De Twentse zangeres wordt op Twitter en Facebook uitgemaakt voor racist. “Je kunt tegenwoordig echt niets meer zeggen. Ik sta voor een multiculturele samenleving en ben absoluut niet racistisch.”

Oldenzaal e.o.

Poll

Eeuwig zonde dat ‘Le Coureur’ voortijdig uit de race is gehaald

Eeuwig zonde dat ‘Le Coureur’ voortijdig uit de race is gehaald

  • Inderdaad, zo’n paradijsje voor oldtimer-liefhebbers had het dorp landelijke faam bezorgd (18%)
  • Schei toch uit, was van meet af aan een exercitie in luchtfietserij (66%)
  • Als de Grönefeldjes uit Oldenzaal nog een geschikte plek zoeken voor hun tijdmuseum... (16%)
159 stemmen