Volledig scherm
Harald Aarnink van de Brandweer Twente bij het weerstation in Ootmarsum. © Emiel Muijderman

Het wordt deze week nog code Oranje in Twente

OOTMARSUM – Het is nu nog code Geel in Twente, maar bij de brandweer durven ze rustig te voorspellen dat dat deze week oploopt naar code Oranje. En als het gaat waaien zelfs code Rood. Vier meetstations in heel Overijssel doen daarover nauwkeurige voorspellingen.

Het ziet er eigenlijk uit als een weerstation. Midden op de hei in het Springendal bij Ootmarsum staat een glanzende driepoot waar verschillende metertjes hangen. Een windvaantje voor de windrichting, een molentje voor de windsnelheid. Een thermometer en een luchtvochtigheidsmeter. Maar het belangrijkste hangt onderaan in een houdertje: een rond stukje hout. 

Officier van Dienst Harald Aarnink van de Brandweer Twente legt uit: “Daarin zit een sensor die de vochtigheid van het hout meet. Hoe droger het hout, hoe groter de kans dat vuur zich makkelijk verspreidt. Alle gegevens van dit station gaan naar onze computer en we kunnen dus 24 uur per dag controleren hoe groot het risico op natuurbranden is.”

's Nachts vochtig

Dat het nu nog code geel is, komt omdat het ’s nachts nog vrij vochtig is, wijst hij aan: “Kijk, op de grafiekjes zie je echt een golf in de lijn. ’s Overdag is het heet en droog maar ’s nachts niet. Daardoor neemt het brandgevaar weer af.” Hij heeft ook even de grafiekjes van Gelderland bestudeerd, waar deze maandag code Oranje geldt. Zo vlak bij elkaar en toch meer risico? “Maar je ziet dat het daar structureel harder waait dan bij ons,. En wind is een grote risicofactor bij brand”, legt hij uit.

Natuurbeheerders

De drie andere meetstations in Overijssel staan op de Sallandse Heuvelrug, de Lemelerberg en bij Stahorst. Twee in het bos, twee op de heide, en goed verspreid. “Zo krijgen we een mooi gemiddelde voor de hele provincie, vertelt Aarnink. Overigens varen ze niet blind op de apparatuur: bij twijfel wordt altijd even gebeld met de natuurbeheerders in de provincie. “Die lopen de hele dag buiten en kunnen vanuit ervaring zeggen of er wellicht toch redenen zijn om extra alert te zijn.”

poll

Kans op bosbranden in Twente door droogte

  • Goed dat de brandweer alert is (84%)
  • Gaat na het KNMI nu ook de brandweer ons bang maken? (13%)
  • Gelukkig woon ik middenin de stad (3%)
1526 stemmen

Oldenzaal e.o.

poll

Burgemeester Theo Schouten wil in Oldenzaal zijn eigen waarnemer zijn

Burgemeester Theo Schouten wil in Oldenzaal zijn eigen waarnemer zijn

  • Geweldig aanbod, de beste oplossing voor de stad (41%)
  • Hmmm, hij mag volgend jaar ook direct kiezen voor zijn privéleven (47%)
  • Een tweede termijn is nog beter, ook al maakt hij die niet af (12%)
75 stemmen