Kerstwandeling met teckels over Hulsbeek verbroedert heel Nederland

videoDEURNINGEN - Ze trekken veel bekijks: twee schattige teckels met gele hesjes aan. Hun vrouwtje snapt inmiddels ook waarom. „Toen ik haar vanmorgen uitliet vroegen de buren of ik soms naar Parijs ging. Ik snapte er niks van”, lacht ze. 

Maar de hondjes mogen dan volgens de laatste politieke actualiteit aangekleed zijn; de fluorescerende rugdekjes zijn puur voor hun veiligheid. Een teckel zie je immers makkelijk over het hoofd.

Zo’n veertig teckelbezitters uit het hele land kwamen zondagmiddag naar het Hulsbeek voor de jaarlijkse teckel-kerstwandeling. De hondjes waren er in alle soorten en maten: van flinke dachshund tot heel kleine kaninchen; met lang zijdeachtig haar tot glanzend glad; en van pikzwart tot licht zandkleurig. 

Volledig scherm
© Robin Hilberink

Saamhorigheid

Maar met al die verschillen is er toch geen hondenras dat zoveel saamhorigheid kweekt, weet organisator Herman Nijhuis van de Nederlandse Teckelclub: „Onze vereniging bestaat al sinds 1903 en heeft meer dan tweeduizend leden. Er zijn maar weinig hondenclubs zo groot! De meeste leden zitten in het westen, maar die komen ook graag naar Twente voor een wandeling. Dit is nou eenmaal een prachtige regio, we hebben vorige maand nog met tachtig man bij Twickel gewandeld. De kerstwandeling is elk jaar ook weer zeer populair.”

Veel gemoedelijker

En dat blijkt: Steven en Annemieke Lindeman uit Egmond aan Zee zijn er voor de vijftiende achtereenvolgende keer bij. Valt er aan zee dan niks meer te wandelen? Steven: „Nee, op het strand lopen veel te grote honden en de meeste zijn niet echt gesocialiseerd, zal ik maar vriendelijk zeggen. Daar is de lol gauw van af. We wandelen veel in de duinen, maar we komen graag naar Twente. Prachtige wandelroutes hier, en ontzettend aardige mensen. Het is hier zoveel gemoedelijker dan bij ons.”

De ideale hond

Zijn vrouw knikt: „Mijn moeder kwam uit Enschede dus ik heb wel wat met Twente, ik voel me hier altijd meteen thuis.” Het hondenras blijkt in de familie te zitten: opa en oma hadden er één, Annemieke’s ouders ook en hun eerste hondje was natuurlijk ook een teckel uit Enschede. Inmiddels hebben ze er twee: Cnot en Willem. Want echt alles is leuk aan een teckel: „Ze zijn eigenwijs, intelligent en heel aanhankelijk. Echt de ideale hond.”

Volledig scherm
© Robin Hilberink
Volledig scherm
© Robin Hilberink

Oldenzaal e.o.

Poll

Noordtak Betuwelijn moet ten koste van alles om Oldenzaal heen worden geleid

Noordtak Betuwelijn moet ten koste van alles om Oldenzaal heen worden geleid

  • Absoluut, nog meer treinverkeer dwars door Oldenzaal is onacceptabel (27%)
  • Boerskotten en arboretum opofferen is onaanvaardbaar, dan maar door de stad (23%)
  • Een verdiepte aanleg zoals in Nijverdal is gerealiseerd, is een prima alternatief (50%)
1407 stemmen