De waterinjectieput bij Rossum.
Volledig scherm
De waterinjectieput bij Rossum. © Carlo ter Ellen DTCT

NAM kent oorzaak roest op installatie Rossum niet

ROSSUM - De NAM weet niet precies wat de roest veroorzaakte op de injectie-installatie bij Rossum. Het kunnen bacteriën zijn, maar ook ‘andere elementen in het injectiewater’, schrijft minister Wiebes aan de Tweede Kamer.

De NAM injecteert afvalwater van de oliewinning bij Schoonebeek in de Twentse bodem. Het water wordt met een leiding naar Rossum gepompt en daar op drie plekken geïnjecteerd in een oud gasveld.

Op verbindingen in bovengrondse installatieonderdelen werd eerder dit jaar corrosie geconstateerd. De zogenoemde ‘flensverbindingen’ zijn daarop voorzien van een beschermende laag, die roest moet voorkomen. Maar de oorzaak van de roestvorming is nog niet duidelijk, zo blijkt uit het antwoord van minister Wiebes op vragen van het Kamerlid Tom van der Lee (GroenLinks).

‘Normaal gepland onderhoud’

„Of de geconstateerde corrosie door bacteriën of andere elementen in het injectiewater is veroorzaakt, wordt momenteel door de NAM in detail onderzocht”, zegt Wiebes. De NAM communiceerde eerder dat de werkzaamheden aan de Tramweg ‘normaal gepland onderhoud’ betrof.

Corrosie, veroorzaakt door een bacterie, leidde in 2015 tot lekkage van de transportleiding naar Twente. Daarop moest de NAM, die in eerste instantie de problemen met de transportleiding ontkende, de oliewinning in Schoonebeek anderhalf jaar stilleggen. In september 2016 werd de oliewinning hervat.

Aan de leiband

De actiegroep Stop Afvalwater Twente (SAT) protesteert al jaren tegen het injecteren van het afvalwater. In berichten van de vier noordelijke regionale omroepen dat er van alles zou mankeren aan de rapportages van onderzoeksbureaus, ziet SAT de bevestiging dat advies- en ingenieursbureaus aan de leiband van de NAM lopen.

Wiebes meldt dat hij geen oneigenlijke praktijken heeft waargenomen. Maar naar aanleiding van de berichten voert het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) toch een aantal gerichte extra controles uit, waarbij gekeken wordt ‘naar de representativiteit van de monstername en de kwaliteit van de onderzoeken’.

Oldenzaal e.o.

Poll

Alle campings in onze regio zijn verplicht op slot, net nu het seizoen begint

Alle campings in onze regio zijn verplicht op slot, net nu het seizoen begint

  • Jammer, maar dit is op dit moment vanwege de volksgezondheid absoluut noodzakelijk (68%)
  • Onnodig. Als je 1,5 meter afstand houdt, is kamperen een veilige manier om even aan huis te ontsnappen (20%)
  • Lever maatwerk. Een kleine natuurcamping levert minder gezondheidsrisico’s op dan grote familiecampings (13%)
282 stemmen