Volledig scherm
OLDENZAAL - Astrid en Jan de Vries reden heel Nederland door om met hun speurhond Chaos vermiste honden op te sporen. Zij deden dit vrijwillig en hebben zelf hun hond getraind. © Lars Smook

Oldenzaalse hondenzoekers zijn afgunst beu en kappen er mee

OLDENZAAL Het Oldenzaalse echtpaar Jan en Astrid de Vries stopt met het zoeken naar vermiste honden. Met spijt in het hart, zeggen ze. Maar ze zijn klaar met de haat en nijd in het wereldje van hondenspeurders.

Het stel trok er de laatste jaren veelvuldig op uit met hun Duitse herder Chaos. De hond slaagde er regelmatig in om zoekgeraakte of weggelopen honden terug te brengen naar hun bazen. De Vries heeft berekend dat hij in vijftien jaar tijd samen met Astrid meer dan honderd honden heeft opgespoord. „Maar het is een wereldje vol afgunst en gezeur”, zegt De Vries. „Je wordt door anderen zwart gemaakt. Dat leidt alleen maar tot stress. Ik was er al wat langer klaar mee, maar Astrid heeft het nog een tijd volgehouden. Nu hebben we definitief besloten te stoppen. We kunnen met Chaos ook andere leuke dingen doen. Ze zoeken het allemaal maar uit.” 

Elkaar in de weg

Jan en Astrid de Vries waren bij zoekacties in het verleden een aantal keren groot in het nieuws. Niet zelden echter zaten verschillende hondenteams elkaar in de weg. Dat werkte niet prettig. „Hoe meer mensen hetzelfde gebied in gaan, des te lastiger het wordt”, aldus De Vries. Hij had in het verleden gehoopt fulltime naar honden te zoeken. „Maar het is lastig een boterham te verdienen hiermee.”

Op hun Facebookpagina Gevonden honden beschrijft het duo dat ze van dit besluit nachten wakker hebben gelegen. Drie weken geleden boekten ze een laatste succesje, in Mander. Nu wenst het duo anderen het beste. Ze sluiten af met de mededeling dat hun honden Kimi, Enya en Chaos in de afgelopen vijftien jaar 117 vermiste honden terug hebben gevonden.

Volledig scherm
Hun speurhond Chaos, de jeugdige Duitse herder. © Lars Smook
Volledig scherm
Astrid de Vries van Speurhonden Chaos en Ezra speurt met hond Choas naar de uit Den Ham vermiste hond Buddy, in januari 2019. © Lars Smook

Oldenzaal e.o.

Poll

Oldenzaalse binnenstad heeft meer nodig dan alleen een opgeknapte Vijfhoek

Oldenzaalse binnenstad heeft meer nodig dan alleen een opgeknapte Vijfhoek

  • Absoluut, duidelijke keuzes en inkrimpen zijn onvermijdelijk (53%)
  • Stoppen met dat doemdenken, de stad heeft nog steeds genoeg te bieden (29%)
  • Maakt niet uit wat je doet, webwinkels hebben de toekomst (17%)
423 stemmen