Rina Weststrate: "Als het moet, kan ik heel zakelijk opereren."
Volledig scherm
Rina Weststrate: "Als het moet, kan ik heel zakelijk opereren." © FRANS NIKKELS

Rina is vrijwilligster in Oldenzaal: 'Veel gezinnen lang in beroerde situatie'

Veel verenigingen en instanties in Noordoost-Twente leunen op de hulp van vrijwilligers. Maar wie zijn deze mensen en wat drijft hen om dit belangeloze werk te doen?

In Oldenzaal zijn bijna driehonderd gezinnen die gebruikmaken van de financiële steun van Stichting Leergeld. Kinderen kunnen op deze manier toch aan alle activiteiten meedoen die voor hun leeftijdsgenootjes zo normaal zijn. Rina Weststrate (73) is al acht jaar betrokken als vrijwilliger bij de stichting.

1. Hoe belangrijk is Stichting Leergeld voor Oldenzaal? 

„Heel belangrijk. Bij Oldenzaal denk je niet direct aan armoede. Toch liggen er bij ons zo’n 550 aanvragen voor kinderen die zonder financiële hulp aan de zijlijn blijven staan. Het gaat vooral om geld voor sportactiviteiten, muziekles en natuurlijk het schoolgeld.”

2. Kom je niet heel veel schrijnende situaties tegen? 

„Wat ik vooral schrijnend vind om te zien, is dat veel gezinnen heel lang in dezelfde beroerde financiële situatie blijven zitten. Het gebeurt niet vaak dat ze er na een paar jaar weer uit kruipen. Het neemt toe in plaats van af. Dat vind ik weleens lastig.”

3. Hoe ga je om met dit gevoel?

„Natuurlijk raakt het me, maar ik slaap er wel gewoon om. Als het moet, kan ik heel zakelijk opereren. Anders kun je dit werk niet doen. Er schiet ook niemand iets mee op als ik het leed van anderen mee naar huis neem.”

4. Waarom past dit werk bij jou? 

„Omdat ik iemand ben die graag met sociale dingen bezig is. Voorheen gaf ik als vrijwilliger ook Nederlandse les en leerde ik Turkse vrouwen fietsen. Ook heb ik bij Amnesty International gewerkt. Ik help graag mensen die het minder goed hebben.”

5. Wie kan er terecht bij Stichting Leergeld?

„Ouders kunnen zichzelf bij ons melden als ze een inkomen hebben dat lager is dan 120 procent van het bijstandsniveau. We zijn er voor kinderen van 4 tot en met 18 jaar die in Oldenzaal wonen.”

Meer informatie: leergeld.nl/oldenzaal

Oldenzaal e.o.

Poll

Camping De Bergvennen maakt plaats voor park met vakantiehuisjes

Camping De Bergvennen maakt plaats voor park met vakantiehuisjes

  • Heel goed, zo’n nieuw en luxe bungalowpark is een stuk netter en beter voor de lokale economie (29%)
  • Jammer, zo verdwijnen alle mogelijkheden voor mensen met minder geld om ook even weg van huis te kunnen gaan (67%)
  • Bungalow of caravan, ik ga sowieso liever wat verder van huis (5%)
312 stemmen