Volledig scherm
Het laatste Buutfestival in De Bond werd vorig jaar gewonnen door Jan en Anita ten Bokum (Remi en Remia). © Robin Hilberink

Twents Buutfestival bij Mélange
Oldenzaal in goede handen

OLDENZAAL - Na vijf succesvolle edities draagt Optochtvereniging De Muiters de organisatie van het Twents Buutfestival, dit jaar op zaterdag 27 oktober, over aan Muziek Theaterbureau Mélange uit Oldenzaal. 

De zesde editie van het festival lijkt nog ver weg. Toch zijn Annet Meijerink en Geert Christenhusz achter de schermen al volop bezig met de organisatie van dit evenement in stadstheater De Bond. De belangstelling is opnieuw groot, niet alleen bij het publiek maar ook bij de buutredenaars. Van de acht plaatsen die beschikbaar zijn op het podium zijn er al zes vergeven. En in de voorverkoop zijn al circa 200 kaartjes verkocht.

Fantastisch en gezellig

„We hebben vijf jaar fantastisch en ook heel gezellig samengewerkt met De Muiters”, benadrukken Meijerink en Christenhusz. Om die reden lag het ook voor de hand dat Mélange de organisatie zou overnemen toen duidelijk was dat De Muiters dat qua menskracht niet meer aankonden. Het stapje was klein. De grote lijnen blijven dezelfde, hooguit worden wat kleine dingetjes aangepast. Een van die noviteiten is het lied dat Christenhusz speciaal voor het festival componeerde. Hij hoopt dat 'Met 'n lach en n'n troan' een vast onderdeel wordt van de avond.

Nieuwe aanwas

Het duo is van plan de jeugd enthousiast te maken voor 'de aloude stiel van de buutredenaar'. Nieuwe aanwas is nodig om de toekomst van dit métier veilig te stellen. „Het buutfestival is een voedingsbodem voor de gala-avonden van de carnavalsverenigingen. Die putten uit onze buuts. Wat je ziet, is dat de ouderwetse buut op rijm, zoals Willem Goldschmidt dat bijvoorbeeld ook deed, helaas steeds meer verdwijnt. Om te voorkomen dat de buut uitsterft, hebben we jongeren nodig. Daarom hebben we sponsoren nodig voor het organiseren van workshops die buuts in 'goed' Twents promoten.”

Oldenzaal e.o.

Poll

Het filmen van hulpverleners zou verboden moeten worden

Het filmen van hulpverleners zou verboden moeten worden

  • Inderdaad, ze moeten niet belemmerd worden in hun werk (85%)
  • Nee, beelden van getuigen kunnen altijd van pas komen in een onderzoek (4%)
  • Filmen moet kunnen, als hulpverleners en slachtoffers maar onherkenbaar blijven (11%)
122 stemmen