Vuurwerkcontrole bij grensovergang in De Lutte loopt in de soep door boerenactie

DE LUTTE - Een controle op illegaal vuurwerk bij grensovergang De Poppe is gisteren door de boerenacties en miscommunicatie met de Duitse wegbeheerder op een mislukking uitgelopen.

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) en de douane stonden woensdagmorgen om 10.00 uur bij grensovergang De Poppe klaar voor een grote controle op de invoer van illegaal vuurwerk. Bestellingen van zeer zwaar evenementenvuurwerk op bijvoorbeeld Poolse websites, worden met busjes en kleine vrachtwagens naar klanten gebracht. Via onder meer de A1 komt het vuurwerk Nederland in.

Bedoeling was verdachte busjes bij de afslag Gildehaus, de laatste afslag voor de grens, te signaleren en ze vervolgens net op Nederlands grondgebied een volgcommando te geven naar parkeerplaats De Poppe. Dat viel echter in het honderd, toen er een flinke file ontstond door de boerenblokkade, een paar kilometer verderop bij afslag De Lutte.

Gevaarlijk

Volgens een woordvoerster van ILT was het, vanwege het stilstaande vrachtverkeer op de rechterrijstrook en het soms toch hard rijdende verkeer op de linkerstrook, te gevaarlijk eventuele verdachte voertuigen van de snelweg te halen.

Tegen half één werd besloten op de parkeerplaats zelf enkele controles uit te voeren bij enkele Oost-Europese vrachtwagens, waar echter niets mee mis was. Toen tegen één uur de blokkade van de boeren werd opgeheven leek de ILT alsnog aan de slag te kunnen.

Omleiding actief

Maar de inspectie kwam er al snel achter dat een omleiding bij de afslag Gildehaus, opgezet door de Duitse wegbeheerder, nog steeds actief was. Al het verkeer werd daar van de A1 geleid. Het gevolg was dat tussen deze laatste afslag in Duitsland en de afslag De Lutte, helemáál geen verkeer meer reed. Een inspecteur van de ‘vliegende brigade’ van de ILT verzuchtte dat hij in zijn 31-jarige carrière nog nooit had meegemaakt dat een controle op zo’n manier in de soep liep.”

Poll

Twentse boeren blokkeren urenlang A1 en A35

  • Belachelijk, de boeren voelen zich inmiddels verheven boven de wet (37%)
  • Terecht, dit was nodig om een signaal af te geven aan de politiek (54%)
  • Kondig dit de volgende keer even aan, dan kan ik thuis werken (9%)
4090 stemmen
Volledig scherm
De verkeersopstopping bij De Poppe, waardoor een controle op illegaal vuurwerk door de Inspectie Leefomgeving en Transport in het water viel. © Cees Elzenga/hetoog.nl

Oldenzaal e.o.

Poll

Losser trekt de knip voor de Formule 1 Dag op zaterdag 2 mei

Losser trekt de knip voor de Formule 1 Dag op zaterdag 2 mei

  • Prachtig initiatief, goed dat de ondernemers dit aandurven (42%)
  • Jammer, liever een duurzaam thema dan racerij (34%)
  • Wat je ook ook doet, je kunt nooit iedereen blij maken (24%)
59 stemmen