Volledig scherm
DE LUTTE - foto van de beide wereldkampioenen Gerard Kempers (links) en Frank Rorink en de de soort vogels waarmee Kempers in de prijzen is gevallen op een tentoonstelling in Zwolle. De kanari is een Llarget Espagnol Melanine. Rorink is kampioen geworden met een Lachduif Phaeo Gezoomd en een Tamboerijnduif (beiden niet op de foto) Fotobon-nummer: TT-2019-008111 EDITIE: OL FOTO: Frans Nikkels FN20190110 © Frans Nikkels

Wereldtitel voor vogelkwekers
uit De Lutte en Oldenzaal

DE LUTTE/OLDENZAAL - Voor Gerard Kempers en Frank Rorink, beiden lid van EOVV De Vogelvrienden uit Oldenzaal, kan de Mondial 2019 niet meer stuk. De kwekers behaalden drie wereldtitels bij deze wereldkampioenschapppen voor vogeliefhebbers in Zwolle.

Trots zitten de twee kersverse wereldkampioenen aan de tafel in de woonkamer van de familie Kempers in De Lutte. In de tuin voor het huis staat een bord dat voorbijgangers attendeert op de prestaties van de bewoners en gekleurde vlaggetjes wapperen in de ijskoude wind. De leden van EOVV De Vogelvrienden uit Oldenzaal zijn zichtbaar trots op zijn kampioenen. Kempers behaalde tijdens de Mondial, dit weekend te bezoeken in de Zwolse IJsselhallen, de eerste prijs met zijn Llarget espagnol melanine. Rorink zag op dit WK voor vogelliefhebbers zowel zijn tamboerijnduif als lachduif phaeo gezoomd met een eerste prijs bekroond worden. Gerards echtgenote Pauline moet lachen om al deze bijzondere namen: ,,Voor mij zijn het allemaal kanaries.” 

Eeuwige roem

Gezien de pittige concurrentie, op de Mondial werden deze week circa 25.000 vogels uit bijna 25 landen gekeurd door internationale keurmeesters, zijn de kwekers zelf ook trots op hun prestatie. Wat het hen oplevert? Vooral eeuwige roem, lacht Kempers. Financiële klappers zoals in het postduivenwereldje zijn bij deze vogels niet aan de orde. De winnende vogels zijn sowieso niet te koop. Vanwege de emotionele binding die beide mannen met hun toppers hebben, maar ook omdat ermee door willen fokken.

Opkoper

Werd Kempers in 2008 ook al wereldkampioen in Hasselt, voor Rorink was het de eerste keer dat hem dit lukte. Vooraf had hij helemaal nergens op gerekend. Op een recente tentoonstelling werden zijn vogels ‘weggecijferd’ door de keurmeesters. ,,Ik kon ze het beste overdoen aan een opkoper. Maar eigenwijs als ik ben, ben ik doorgegaan. En een maand later is mijn lachduif wereldkampioen”, grinnikt de Oldenzaler. ,,De conditie van de dag is heel belangrijk. Bij temperatuurwisselingen gaan ze al gauw anders zitten.” 

Oldenzaal e.o.

Poll

Rigoureuze maatregelen nodig om de eikenprocessierups te bestrijden

Rigoureuze maatregelen nodig om de eikenprocessierups te bestrijden

  • Dat is de enige manier om de rups de baas te blijven (73%)
  • Belachelijk, ook dit dier heeft recht op leven (10%)
  • Als het gif maar niet in mijn tuin terecht komt (18%)
231 stemmen