Volledig scherm
De onthulling van het Wilmink-monument op de Kuiperberg in Ootmarsum. Foto: Herman Haverkate

Willem Wilmink terug op de Kuiperberg

OOTMARSUM - Samen met de Javastraat was het misschien wel de meest dierbare plek in het leven van Willem Wilmink: de Kuiperberg in Ootmarsum. Nu, acht jaar na zijn dood,heeft hij er zelfs een monument. Het werd zaterdag onthuld door gedeputeerde Hester Maij van de provincie Overijssel, samen met weduwe Wobke Wilmink- Klein en kunstenares Desirée Groot Koerkamp.

Het monument, bestaande uit twee reusachtige ligbedden van Bentheimer zandsteen en een boek van glas op een sokkel, is een initiatief van Heemkunde Ootmarsum. Het staat tussen de Oriëntatietafel en het Joodse kerkhof en markeert de plek waar na de dood van Wilmink een deel van zijn as werd uitgestrooid.

Willem Wilmink ( 1936-2003) had een diepe band met Ootmarsum. Hij verbleef er als kind in de oorlog, op de vlucht uit zijn geboortestad Enschede. Ook in zijn latere leven bleef hij er altijd weer terugkomen. In zijn werk heeft hij de herinnering aan het stadje in tal van gedichten vastgelegd. Cabaretier en vriend Herman Finkers omschreef het landschap rondom de Kuiperberg zelfs als ‘het Arcadië van Willem Wilmink’.

De onthulling van het monument vormde tevens de opening van Kunst in Ootmarsum . De jaarlijkse kunstmanifestatie wordt vandaag en morgen in het Siepelstadje gehouden.

Een uitgebreid verhaal over het monument voor Willem Wilmink staat in onze krant van maandag.

Oldenzaal e.o.

Poll

Bij medische spoed naar Duitsland? Waarom niet!

Bij medische spoed naar Duitsland? Waarom niet!

  • Goede zaak, want Nordhorn is veel dichter bij dan Hengelo (34%)
  • Zo ver is Hengelo ook weer niet en de taal kan toch een probleem zijn (23%)
  • Mij maakt het niet uit, als ik maar snel en goed geholpen word (43%)
564 stemmen