Volledig scherm
© ANP

‘Zwarte’ schilder op staande voet ontslagen door Oldenzaals bedrijf

ENSCHEDE/OLDENZAAL - De werkgever houdt voet bij stuk. „Ik ben bestolen van arbeidstijd.” Daarom heeft Fransen uit Oldenzaal een schilder op staande voet ontslagen. Maar die beweert dat zijn voormalige baas hem zelf na werktijd zwart liet werken bij klanten.

Kantonrechter J. Marsman verzucht tegen het einde van de zitting dat het dossier over het ontslag op staande voet ‘niet uitblinkt in duidelijkheid’. En advocate S. Geeraths van de oud-werknemer vindt het jammer dat de directeur van Fransen geen zaakgemachtigde bij zich heeft. Hij voert  zelf het woord en heeft alleen zijn 13-jarige zoon meegenomen naar de rechtbank. 

De ex-medewerker, een schilder, kwam in september vorig jaar bij Fransen in dienst. Hij werd op 6 mei linea recta naar huis gestuurd, omdat hij gerommeld zou hebben met urenbriefjes. 

Financiële problemen

Volgens mevrouw Geeraths ontbreken echter gegronde redenen voor de uiterste maatregel die ontslag op staande voet is. Door de situatie is haar cliënt nog verder in de financiële problemen geraakt. Hij heeft geen recht op een werkloosheidsuitkering. 

De advocate stelt bovendien dat haar cliënt vaak op verzoek van Fransen zelf na werktijd en in de weekeinden beunde bij klanten van hem. Voor werk buiten de reguliere arbeidstijden om, zou hij 20 euro per uur contant in het handje hebben gekregen van zijn baas.  

Bestolen

De werkgever reageert fel. „Ik ben bestolen, dat vind ik zeer zwaar wegen.” Hij bemiddelt ook nooit in zwart werk, zegt hij. En: „Ik ben geen koppelbaas.” Hij vindt het bovendien kwalijk dat de schilder zelf bij klanten zou hebben gehengeld naar opdrachten.

Beklag

De directeur voelt zich bovenal ‘bestolen’ omdat de schilder uren had geschreven die hij niet zou hebben gemaakt. Daar heeft hij ook bewijzen voor, zegt hij. Waaronder appjes van een van die klanten, uit Ootmarsum. Die beklaagt zich erover dat de schilder op een bepaalde dag in mei al om 14 uur vertrokken was. En dat terwijl de medewerker voor die dag de volle 7,5 uur had opgeschreven. De klant gaf aan dat hij toch al niet zo tevreden was over het geleverde schilderwerk. 

Boeien

Desondanks zou de klant uit Ootmarsum de schilder hebben gevraagd om voor 1000 euro ook de boeien en goten van zijn woning te schilderen. „Dat was niet onze opdracht”, verzekert de directeur. Uiteindelijk kreeg de schilder de opdracht niet omdat de werkvoorbereider van Fransen hem na klachten van deze klant van de klus haalde.

Partijen komen er na een schorsing onderling niet uit. De werkgever houdt vast aan beëindiging van het arbeidscontract per 6 mei, de schilder legt zich daar niet bij neer. De rechter moet het ontslag op staande voet derhalve onder de loep nemen. Zij komt binnen vier weken met een beschikking.

  1. Miranda stuurt jou Amber Alerts. ‘Je weet het pas echt wanneer je ze terugvindt: dood of levend’
    PREMIUM

    Miranda stuurt jou Amber Alerts. ‘Je weet het pas echt wanneer je ze terugvindt: dood of levend’

    Miranda Baas (47) is specialist vermissingen bij de politie Oost-Nederland. Dagelijks zijn er zo’n twintig vermissingen in Oost-Nederland, jaarlijks 7600. Een gesprek met de vrouw die zich afgelopen vrijdag nog genoodzaakt voelde groot alarm te slaan en een Amber Alert het land in te sturen. De vermiste moeder en haar peuter uit Ede werden na een paar uur in goede gezondheid teruggevonden.

Oldenzaal e.o.

Poll

Bewoners Glindestraat strijden tegen komst van een parkeerterrein

Bewoners Glindestraat strijden tegen komst van een parkeerterrein

  • Terecht! Dan wordt die straat nog drukker (53%)
  • Wees blij dat Björn Kuipers zijn verantwoordelijkheid neemt (46%)
  • Ach, ik laat de boodschappen toch al thuisbezorgen (1%)
226 stemmen