Volledig scherm
© Frans Nikkels

39 miljoen euro voor zonne-energie in Noord-Oost Twente

Voor 46 projecten met zonne-energie in Oldenzaal, Losser en Dinkelland stelt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) in totaal maximaal 39 miljoen euro subsidie beschikbaar.

Bij de halfjaarlijkse uitkering van de zogeheten SDE+-subsidie, is de RVO bedrijven en boeren in Noordoost-Twente gunstig gezind. Hoewel vooral (kleinschalige) zonnedaken door de overheidsdienst worden beloond. 

Zonneparken Overdinkel en Oldenzaal

Het grootste deel van de beschikbare gelden gaat naar Kronos Solar. De Duitse zonneparkbouwer hengelt over een looptijd van vijftien jaar bijna 23,5 miljoen euro subsidie binnen voor de exploitatie van een zonnepark aan de Drielandweg in Overdinkel. 

Ook Oldenzaal krijgt een zonnepark, al zal deze een bescheiden formaat hebben. Waterschap Vechtstromen kan dankzij een subsidie van 1 miljoen euro verder met de aanleg van een zonneveld bij de rioolwaterzuiveringsinstallatie aan de Oude Almeloseweg. Afgaande op het totaalvermogen (841 kilowattpiek) zal het zonneveld niet groter worden dan een hectare. 

1,8 procent

Bij de andere beschikte projecten van dit voorjaar gaat het om zonnepanelen op bedrijfsdaken. Alle 46 projecten samen gaan naar verwachting ruim 34.000 megawattuur aan energie per jaar leveren. Dat is ongeveer 1,8 procent van het totale energiegebruik in Oldenzaal, Losser en Dinkelland samen. 

In de drie gemeenten is sinds 2016 door de RVO 71,5 miljoen euro uitgekeerd voor duurzame initiatieven. Deze 152 projecten leveren samen bijna 3,5 procent van het totale energiegebruik in het gebied.

Oldenzaal e.o.