Volledig scherm

5 vragen over de biografie van Björn Kuipers

'Björn' wordt op zaterdag 17 september gepresenteerd bij boekhandel Broekhuis in Oldenzaal. Kuipers zelf zal tussen 15.00 en 16.00 uur signeren.

Journalist Gerard Braspenning vertelt over de biografie 'Björn', een portret van de Oldenzaalse scheidsrechter Björn Kuipers.


1. Hoezo dit boek?
Ik ben ervoor gevraagd. Ik ken de uitgever een beetje. Die vroeg me of ik iets met sport had en of ik uit Twente kwam. Op beide punten was mijn antwoord positief. Ik ben in Buurse geboren en ben ooit als journalist begonnen bij de Twentsche Courant. Door mijn werk op televisie voor programma's als Achter het Nieuws en Netwerk ben ik echt een allesvreter geworden. Of iets een mooi verhaal is, kan ik heel goed bepalen. En het verhaal van Björn Kuipers is zo'n goed verhaal. Een boek wordt lastig als je niet weet waar je het over moet hebben. Bij Kuipers is dat in geen enkel opzicht het geval.

2. Ben je ook in de Jumbo geweest?
Hoewel hij dat zelf liever wil scheiden, heb ik dat wel gedaan. Het mooie is dat hij daar eigenlijk niet zoveel anders is dan op het veld. Kuipers is op en top manager. Wedstrijden leiden is in zijn opvatting niets anders dan het managen van spelers. Hij is het tegenovergestelde van een autoritaire fluiter. Hij zoekt altijd de menselijke oplossing, en dat geldt ook voor zijn personeel in de Jumbo. Als mensen over de schreef gaan, zoals die Gunnarsson bij Frankrijk-IJsland, dan gaat hij eerst met ze praten. Maar als het op beslissingen aankomt, dan staat de duidelijkheid voorop. Op dat punt is hij heel fanatiek.

3. Een biografie over iemand die nog leeft: moet dat eigenlijk wel?
Dat hangt ervan af. Kuipers is gewoon een hele interessante man. Op heel veel punten. Het boek laat zien hoe een mensenleven zich kan ontwikkelen. In die zin gaat het ook over veel meer dan alleen de scheidsrechterij. Vanaf het voorjaar heb ik hem regelmatig gesproken. Dan ging ik met hem mee in de auto naar wedstrijden of lezingen. Dat waren hele openhartige gesprekken. Overigens: Kuipers is ook een hele goede spreker. Als hij op dreef is, hangt de zaal aan zijn lippen.

4. Dat klinkt wel een beetje als een hagiografie.
Dat kan zijn, maar zo is het boek absoluut niet. Ik heb met veel mensen gesproken die hem kennen. Met Jan Smit bijvoorbeeld, de voorzitter van Heracles. Die heb ik onder meer gevraagd wat succes doet met een Twent. Weet je wat hij zei? Dat een Tukker zich niet zo gemakkelijk verbeeldt dat hij wat is. Dat geldt ook voor Kuipers, denk ik. Die man blijft altijd met de beide benen op de grond. Ik heb oprecht gezocht naar nare kanten van zijn karakter. Maar ik heb ze niet gevonden.

5. Wat wordt je volgende boek? De biografie van Frans Derks?
Dit boek gaat over een bijzonder mens, niet zozeer over scheidsrechters. Een volgend boek kan over alles gaan. Qua samenwerking zal dit boek echter moeilijk te overtreffen zijn. Kuipers is iemand die gelooft in de verantwoordelijkheid van anderen. Ik had ook als auteur vrij spel. Of hij nog dingen veranderd heeft? Nee, alleen kleine details. Ook zijn vrouw had een paar dingen. Kuipers is zelf geen lezer. Over de tekst waren we het snel eens. Daar hebben we echt geen scheidsrechter voor nodig gehad.

Volledig scherm
© Tubantia / Lars Smook

Oldenzaal e.o.