Volledig scherm
© Frans Nikkels

71 jaar na bevrijding eerherstel voor Birma-slaaf uit Oldenzaal

OLDENZAAL. Ere wie ere toekomt. Met die woorden speldde PvdA-burgemeester Theo Schouten woensdagmiddag twee militaire onderscheidingen op de revers van Arjen Hoekstra (98). De Oldenzaler is de oudste overlevende dwangarbeider aan de Birmaspoorlijn.

Bijna 71 jaar na de bevrijding uit een Japans krijgsgevangenkamp, kreeg hij het mobilisatie oorlogskruis en het ereteken Orde en Vrede. De broze oud-boormeester van Shell, gekluisterd aan een rolstoel, was zichtbaar aangedaan door het onverwachte eerbetoon.

Mantelzorgers
Hij was door zijn vaste mantelzorgers Ria en Piet Bos uit Losser van verzorgingstehuis De Molenkamp meegetroond voor een borreltje in zijn vaste kroeg. Maar in plaats van café De Engel kwam het gezelschap in de trouwzaal van het Oldenzaalse stadhuis. Daar wees burgemeester Schouten erop dat Hoekstra nog steeds nachtmerries heeft over de martelgang in de troepen, waar per dag 75 dwangarbeiders stierven aan de ontberingen. Naderhand werd gesteld dat onder iedere biels van de spoorlijn een 'Birma-slaaf' begraven lag. De lijn is 415 kilometer lang. Er zijn rond 100.000 geallieerden omgekomen.

Verpleger
Hoekstra werd als KNIL-sergeant door de Jappen als verpleger te werk gesteld onder de dwangarbeiders. Hij deed, ongeschoold, medische ingrepen, tot darmoperaties en amputaties toe. Hij stond ook cabaretier Wim Kan, de bekendste Birma-werker, bij. Hoekstra liep onder de brandende tropenzon huidkanker op en kreeg tot nu toe nooit een blijk van waardering of een uitkering. ,,U voelt zich een vergeten mens'', zei Schouten.

Levende geschiedenis
De Taskforce Indisch Eerherstel zet zich behalve voor deze Oldenzaler in voor de bijna veertig nog levende dwangarbeiders. ,,Er staan nog steeds rekeningen open'', aldus Griselda Molemans. Voor de vroegere NOS-journaliste is Arjen Hoekstra een voorbeeld van 'levende geschiedenis', een ooggetuige die zelf kan vertellen wat is gebeurd en aangedaan. ,,Ik maak een diepe buiging.''

Ria Bos, die zeven jaar geleden op een zoektocht naar een bidstoel in contact kwam met Hoekstra en diens inmiddels overleden tweede vrouw, werd in de bloemen gezet als de vrouw die voor zijn eerherstel heeft geknokt. De huldiging werd bijgewoond door de vaste verzorgsters van De Molenkamp.

Oldenzaal e.o.