Volledig scherm
PREMIUM
Oldenzalers zwaaien uitbundig naar hun bevrijders, die in legervoertuigen door de stad rijden. © IWM

75 jaar vrijheid: op zoek naar Oldenzaalse oorlogsverhalen

OLDENZAAL - Een opa die in de Tweede Wereldoorlog moest onderduiken. Of buren die Joden een schuilplek boden. Het zijn van die typische oorlogsverhalen, die ter gelegenheid van de Oldenzaalse bevrijding worden vastgelegd in een magazine. Dat wordt volgend jaar huis aan huis verspreid.  

Volledig scherm
Henk Winkelhuis © Carlo ter Ellen

Op 2 april is het 75 jaar geleden dat Oldenzaal is bevrijd. Een tijd die al weer ver achter ons ligt, maar voor een enkeling staat de Tweede Wereldoorlog nog altijd op het netvlies gebrand. Als ook die mensen er straks niet meer zijn, moet het nageslacht het alleen nog hebben van verhalen uit overlevering. „Daarom is het zo belangrijk dat die verhalen nu voor eens en altijd worden vastgelegd”, zegt Henk Winkelhuis, „want het worden er steeds minder.” 

De Oldenzaler is betrokken bij de verhalendag die op zaterdag 21 september in het gemeentehuis wordt gehouden. Een uitvloeisel van het idee van Oldenzalers Martin Meijerink en Herman van der Toorn om oorlogsverhalen van hun stadsgenoten te bundelen. Een werkgroep ging ermee aan de slag en zo ontstond het plan van een verhalendag, waarbij Oldenzalers de mogelijkheid krijgen om hun oorlogsverhaal te vertellen in het gemeentehuis. De belevenis van een vader, moeder, opa, oma, broer of zus. Maar ook die van een buurvrouw of buurman. Het liefst al vastgelegd op schrift en in beeld. Lukt dat niet, dan kan het verhaal ook gewoon ter plekke verteld worden. Alle oorlogsverhalen komen op een speciale website te staan, die in maart volgend jaar de lucht in gaat. Daar wordt ook informatie over alle Oldenzaalse oorlogsslachtoffers aan toegevoegd. De tien meest aansprekende oorlogsverhalen verschijnen in een dertig tot veertig pagina’s tellend magazine, dat in de week van 2 april bij alle huishoudens op de mat komt te liggen. 

Oldenzaal e.o.