Oldenzaal - Er zijn veel parkeerproblemen in Oldenzaal. Er gaan stemmen op voor een parkeergarage onder het busstation Het Molkenboer. 
Editie: OL
Foto: Lars Smook LS20080922
Volledig scherm
Oldenzaal - Er zijn veel parkeerproblemen in Oldenzaal. Er gaan stemmen op voor een parkeergarage onder het busstation Het Molkenboer. Editie: OL Foto: Lars Smook LS20080922

Achteraf betalen voor parkeren op
Molkenboer in hartje Oldenzaal

OLDENZAAL - Achteraf betalen voor betaald parkeren in de Oldenzaalse binnenstad? Er is jarenlang over gesproken maar komende vrijdag begint dan toch een proef op het Molkenboer-terrein.

Om de Oldenzaalse binnenstad wat aantrekkelijker te maken voor inwoners en bezoekers wordt al tijden gebroed op een aanpassing van het parkeerbeleid. In de Koersnota Parkeren wordt voorgesteld om te kijken wat het effect is van een proef met het eerste uur gratis parkeren en flitsparkeren (kort parkeren op straat zonder dat daarvoor hoeft te worden betaald). Ook de mogelijkheid om pas achteraf te betalen, stond hoog op het verlanglijstje van politiek, ondernemers en consument.

Meer gemak

ie service wordt de automobilisten de komende zes maanden dus geboden op het Molkenboer-terrein. De verwachting is dat het ‘achteraf betalen’ meer gemak oplevert voor de parkeerders. Zij krijgen bij aankomst geen kaartje meer. Op het moment dat ze de parkeerplaats oprijden, maakt een camera een foto van het kenteken van de auto.  Bij vertrek hoeven ze alleen dat kenteken in te voeren bij de automaat. Die bepaalt vervolgens het tarief dat moet worden afgerekend.

Naheffing voor wie niet betaalt

Zodra de automobilist wegrijdt, wordt er opnieuw een foto gemaakt. Het kenteken wordt dan gecontroleerd om te checken  of iemand wel heeft betaald. Is dat niet het geval dan krijgt de bewuste persoon na enige tijd het verzoek om alsnog het verschuldigde bedrag over te maken. Op het moment dat dat gebeurt, verdwijnt de foto uit de database. Blijft de bestuurder in gebreke, dan volgt alsnog een naheffing. Met borden, doeken en instructies op het wegdek worden parkeerders erop gewezen dat ze moeten betalen. Op de parkeerautomaten komt ook een duidelijke uitleg te staan.

Eén inrit, één uitrit

Tijdens de proefperiode krijgt het parkeerterrein één inrit aan de Pastoriestraat en één uitrit aan de Steenstraat. Een aanpassing die nodig vanwege de opstelling van de camera’s die de kentekens fotograferen. De rijrichting staat duidelijk aangegeven met pijlen en borden. Vergunninghouders in de binnenstad kunnen gebruik blijven maken van dit terrein. De camera zal hun kenteken herkennen als dat van een vergunninghouder. 

Oldenzaal e.o.