Volledig scherm
Geholpen door zus Lisa en moeder Leonie haalt Sem Waanders de appels uit het netje van de plukstok. © Lars Smook

Appelplukken bij De Höfte in Oldenzaal

OLDENZAAL - De boomgaard van De Höfte vormde dinsdagmiddag het decor voor een appelplukdag. Het enorme aanbod van appels bracht de kinderboerderij op het idee de vakantie vierende schoolkinderen de mogelijkheid te geven tegen een kleine vergoeding appels te komen plukken.


Het idee pakte goed uit. Gewapend met een (zelf meegenomen) plastic zak meldden zich tientallen kinderen aan de Operalaan. Daar kregen ze een plukstok -mét netje- overhandigd, waarmee de appels naar beneden konden worden gehengeld. Een attribuut dat absoluut nodig was om het fruit aan de hoogstambomen in het netje te krijgen.

„Normaal gesproken”, vertelt bedrijfsleider Loes Meijerink, „verkopen we onze appels altijd. Maar dit is een heel goed appeljaar. Omdat het herfstvakantie is, dachten we: laten we een appelplukdag houden.” De appels, voornamelijk oud- Hollandse rassen zoals de renet, moesten door de kinderen zelf worden afgewogen. Bij het afrekenen werd een vergoeding van vijftig eurocent per kilo gevraagd. Eenmaal thuis moet het echte werk beginnen. Daar werden de renetten verwerkt in appelflappen, appelmoes en appeltaarten. Voor de handappels geldt dat ze nog even moeten narijpen. Behalve appels konden de kinderen ook walnoten rapen. Ook hier volgens het syteem 'zelf oprapen, wegen en dan afrekenen'.

Oldenzaal e.o.