Volledig scherm
© Emiel Muijderman

Archeoloog wacht met smart op stadsmuur Oldenzaal

OLDENZAAL - De opgraving van 3.250 skeletten op het Plechelmusplein, de vondst van een pelgrimsampul of het 'ontdekken' van tien 'Oer-Oldenzalers'. Oldenzaal is goede grond voor archeologen.

De archeologische ontdekkingen in Oldenzaal volgden elkaar de afgelopen jaren in hoog tempo op. En het einde is nog lang niet inzicht. De nabije toekomst belooft veel meer bijzondere vondsten.

Hoge verwachtingen
"De bodem van Oldenzaal is rijk", legt regioarcheoloog Hans Oude Rengerink uit. "Het is een oude stad, ontstaan in de 8ste eeuw. De kern is altijd bewoond geweest." In het gehele centrum zijn de verwachtingen van archeologen hoog. Geen wonder dat er regelmatig een mooi stukje geschiedenis wordt blootgelegd, zodra er ergens een schop de grond ingaat.

Middeleeuwse geschiedenis
Wat Oldenzaal zo uniek maakt, is zijn rijke middeleeuwse geschiedenis. Wat zeker is, is de stichting van een kerkje in de achtste eeuw. "Daarvoor zal er al wat zijn geweest", zegt Oude Rengerink. "Ik heb het vermoeden dat hier een graaf woonde. Tijdens de opgravingen op het Plechelmusplein is er een oud gebouw gevonden van oersteen. Het oudste gebouw van Twente, maar meer kan ik daar nu nog niet over kwijt."

Stadsmuur
Op oude kaarten is Oldenzaal prominent ingetekend en in de 14de eeuw is het de enige stad in Twente met een stadsmuur. Die stadsmuur, dat is een ontdekking waar Oude Rengerink met smart op zit te wachten. "Er wordt op dit moment riolering aangelegd in de Wilhelminastraat. Waar eerst één rioolbuis lag, komen er straks twee. We gaan dus veel breder de grond in. Vanuit oude kaarten weten we waar de muur heeft gestaan. Binnenkort komen we hem tegen."

Volledig scherm
© Emiel Muijderman

Oldenzaal e.o.