Volledig scherm
Sinds 2012 organiseerde Autowelt wekelijks de automarkt in Emsbüren. © Carlo ter Ellen

Automarkt Emsbüren gaat, ondanks faillissement Autowelt, gewoon door

EMSBÜREN/TUBBERGEN - Door het faillissement van het bedrijf Autowelt kunnen de organisatoren van de automarkt in Emsbüren een financiele regeling voor handelaren niet hervatten. "Maar de markt gaat gewoon door."

"Het voortbestaan van de automarkt in Emsbüren is niet in gevaar", zegt Arjan Mensink uit Tubbergen. Hij is mede-oprichter van de automarkt, die sinds 2012 elke maandag plaatsvindt op een terrein langs de autosnelweg A30. In Emsbüren worden elke week zo'n 700 gebruikte auto's te koop aangeboden door handelaren uit Nederland en Duitsland.

Financiering
Mensink begon de automarkt met Autobedrijf Van der Wal, handelaar in gebruikte auto's uit de Alblasserwaard. Van der Wal zou een deel van zijn handelsvoorraad inbrengen op de markt. Als service voor de autohandelaren financierden de initiatiefnemers de teruggaaf van BTW en BPM voor de handelaren, die hun auto's op de markt verkochten. Over deze voorfinanciering meenden de initiatiefnemers een afspraak te hebben met de fiscus. Maar de Belastingdienst kwam daar in 2013 op terug. Mensink: "Toen volgde er een naheffing, waarvoor we een betalingsregeling hebben getroffen. De voorfinanciering hebben we sindsdien gestaakt."

Conflict
Daar lag, aldus Mensink, ook de bron van het conflict. Van der Wal trok zich terug uit de exploitatie van de automarkt, maar bleef aandeelhouder. Het bedrijf uit Zuid-Holland levert 'geheel tegen de afspraken', volgens Mensink, sinds twee jaar geen auto's meer. "Ons contact verloopt alleen nog schriftelijk", zegt Mensink. Volgens hem is er 'na drie jaar gesteggel met de fiscus' overeenstemming over het hervatten van het vervroegd terugbetalen van BPM en BTW aan de handelaren. "Maar door dit conflict kan dat nog niet."

Pensioenfonds
Het faillissement van Autowelt, het bedrijf van Mensink, is daarna volgens waarnemend curator Marc Schuring aangevraagd door het pensioenfonds, wegens achterstand in de afdracht van premies. Schuring: "Ik begreep dat Van der Wal de stekker eruit heeft getrokken. Dat hij niet wilde dat de voorfinanciering van BTW en BPM zou worden hervat. Maar het is nog in onderzoek."

Huurachterstand
Peter van der Wal, directeur van Autobedrijf Van der Wal in Langerak, ontkent: "Wij hebben noch met het faillissement van Autowelt noch met de exploitatie van de automarkt iets te maken. Terrein en onroerend goed in Emsbüren zijn van ons en Mensink huurt dat. Op een gegeven had Mensink huurachterstand. Daarover zijn afspraken gemaakt. Zo lang hij die afspraken nakomt, gaat de markt door." Volgens Mensink zit het anders: "Ik ben zelf deels eigenaar van het vastgoed en er is nooit een huurovereenkomst geweest, dus ook geen huurachterstand."

Oldenzaal e.o.