Volledig scherm
© Lars Smook

Autoverzekering op basis van rijstijl; Oldenzaler deed mee aan proef

OLDENZAAL – 70% van de Nederlanders zou klaar zijn voor een autoverzekering op basis van de rijstijl, aldus de ANWB. Carlo ter Ellen uit Oldenzaal deed mee aan een vergelijkbare proef van FBTO. En trok de stekker eruit.

Die stekker zat in de diagnosepoort van zijn auto. In feite een zwart doosje dat allerlei informatie over zijn rijgedrag registreert en doorstuurt naar de verzekeraar. Steeds meer Nederlanders zouden wel wat voelen voor zo'n stekker, want daarmee zouden ze op hun verzekeringspremie kunnen besparen. Zo meldde de ANWB dat gisteren, op basis van een eigen onderzoek.

‘Een rustige rijder’
Het is nog maar de vraag of dat zo is. Al was het maar omdat de ANWB juist deze maand de ANWB Veilig Rijden Verzekering introduceerde en dus met het onderzoek zijn eigen verzekering lijkt te promoten.

Ter Ellen, fotojournalist van deze krant, deed mee aan een proef van verzekeraar FBTO. "Ik werd uitgenodigd mee te doen, samen met 564 anderen. Ik beschouw mijzelf als een rustige rijder. Ik ging ervan uit dat ik die 20 procent korting, die werd beloofd, wel zou halen."

Hard remmen
Dat klopte. Zijn rijgedrag werd beloond met een score van ruim 90 van de maximaal te behalen 100 punten, wat hem inderdaad een korting van 20 procent op zijn maandpremie van 70 euro opleverde. Toch stopt hij ermee. "Hard remmen kost je punten. Dat gebeurt mij vier, vijf keer in de week. Maar het apparaatje weet niet waarom je remt. Het moet ook niet zo zijn dat wanneer er een bejaarde oversteekt, ik niet hard genoeg rem omdat dit mij punten kost. Ik heb geen probleem met het principe. Maar voor die 10 procent dat het mijn rijgedrag negatief beïnvloedt, wil ik dat kastje niet meer hebben."

Privacy
Met mogelijke aantasting van de privacy heeft hij minder problemen, terwijl consumentenorganisaties daar juist voor waarschuwen. FBTO weet precies waar de Oldenzaler de afgelopen twee maanden is geweest. En wanneer. En waar hij te hard reed. "Ik heb niks te verbergen." Dat in het geval van een aanrijding de verzamelde informatie door zijn verzekeraar ook tégen hem gebruikt kan worden, neemt hij voor lief. "Dat is een logische consequentie." Deze vragen zijn in het onderzoek van de ANWB overigens niet aan de orde geweest.

Verzekeraars gaan verschillend om met de informatie. De een verzamelt ook gegevens over de technische staat van de auto, de ander alleen over het rijgedrag. Unigarant zegt dat de gegevens niet aan derden wordt doorgegeven, Fairzekering meldt dat de gegevens voor marketingdoeleinden gebruikt kunnen worden. En FBTO? "Ik heb de privacy policy gelezen. Dat is redelijk afgedekt."

Volledig scherm
Nieuwe app van verzekering waarbij de rijstijl wordt gemeten en beloond © Lars Smook

Oldenzaal e.o.