Volledig scherm
Waar de hondenbelasting in Oldenzaal volgend jaar niet omhoog gaat, stemde de raad maandagavond wel in met een beperkte (2 procent) verhoging van de ozb. © Lars Smook

Begroting 2017 soepeltjes vastgesteld door raad Oldenzaal

OLDENZAAL - Het politieke vuurwerk bleef maandagavond uit bij het vaststellen van de begroting 2017 door de Oldenzaalse gemeenteraad. De gemeente komt volgend jaar met concrete voorstellen om de vaste (woon)lasten voor minima te verlagen, de ozb gaat minimaal (2 procent) omhoog en de hondenbelasting wordt niet verhoogd. En een deel van de raad is niet tevreden over het tempo waarin de stad verduurzaamt.

De ‘zure’ kritiek van VVD-voorman Edgar Visscher op het duurzaamheidsbeleid van dit college kwam hem op een oorwassing te staan van Jan Lempsink (WG), de nestor van de raad. De VVD was snoeihard in haar kritiek. Visscher sprak zijn ongenoegen uit over ‘praatgroepjes met krankzinnige ideeën’ en ‘historische missers’. Hij vatte het huidige beleid samen als Diftar: ‘Dit Is Frustrerend, Traag, Armoedig en Rampzalig’. Een kwalificatie die hem niet in dank werd afgenomen door de WG. „Een klap in het gezicht”, oordeelde Lempsink. Om daar meteen aan toe te voegen dat dit soort kritiek niet past in de Oldenzaalse raad. Een reactie waar Visscher op zijn beurt weinig mee kon: „Positief is blijkbaar de norm, voor kritiek is geen plaats. De kritiek was stevig maar ook feitelijk. Bovendien, we vertelen al anderhalf jaar hetzelfde.” Dat de toon ook hier de muziek maakt, werd zowel door de WG als de VVD erkend.

Waar de fracties elkaar wel vonden, was het armoedebeleid. De wens van de raad om in 2017 met een concreet voorstel te komen waarmee de vaste (woon)lasten van de minima kunnen worden verlaagd, werd omarmd door wethouder Rob Christenhusz. De voorgestelde verhoging van de hondenbelasting (opbrengst bijna 5000 euro) gaat niet door. Volgens de raad ontbreekt hiertoe de noodzaak. De tarieven in Oldenzaal zijn nu al de hoogste van Overijssel. Wel wordt de ozb met 2 procent omhoog. Een maatregel waar alleen de VVD zich tegen verzette. Maandagavond werd ook duidelijk dat de Oldenzaalse raad bereid is 10.000 euro beschikbaar te stellen voor het oprichten van een jongerenraad.

Oldenzaal e.o.