Volledig scherm
De deuren van de Mariakerk in Zuid-Berghuizen stonden maandagavond weer open ter gelegenheid van Maria Tenhemelopneming en die kans op een eucharistieviering in de ‘eigen’ kerk lieten veel Berghuizenaren zich niet ontgaan. © Reinier van Willigen

Berghuizen omarmt eucharistievieringen in Mariakerk

OLDENZAAL - Bijna 300 bezoekers woonden maandagavond de eucharistieviering bij ter gelegenheid van Maria Tenhemelopneming. Het was de eerste eucharistieviering in deze kerk sinds de breuk tussen de geloofsgemeenschap en het bestuur van de Plechelmusparochie. De enorme opkomst maakte het tot een gedenkwaardige avond voor de werkgroep Maria Noaberschop.

Het grote aantal kerkgangers had wel tot gevolg dat er geïmproviseerd moest worden. Zo moesten ook banken in gebruik worden genomen, die met touwen waren afgesloten. En waren er bij lange na niet voldoende kerkboekjes aanwezig om iedereen te kunnen voorzien. De viering zelf werd voorgegaan door prior Edgar Koning (paters Carmelieten) en pastor Maroesjka Sleegers. Muisstil is het als zij een tekst voordraagt van de cabaretgroep Purper. ‘Vergeet mij en de mijne niet. Vergeet, vergeet mij niet.’ De emoties die deze woorden bij de pastor oproepen, grijpen haar hoorbaar naar de keel.
In de afsluiting verwijst de pastor wel naar de bemiddelingsgesprekken die lopen tussen de geloofsgemeenschap en het parochiebestuur. Het pastorale team heeft aangeboden om de mogelijkheid van gebedsvieringen in de Mariakerk te verkennen. Bij aanvang van de adventstijd zullen er geen eucharistievieringen meer mogelijk zijn in de Mariakerk. „We moeten nu met elkaar in gesprek blijven”, benadrukt Sleegers.

Scepsis
Na afloop blijkt dat de bezoekers unaniem verguld zijn met de grote opkomst. Scepsis is er echter ook, zeker waar het gaat om de toekomst. Koster Jan Agterbos vreest dat zijn geloofsgemeenschap in december weer terug is bij af. In dat geval opteert hij voor een terugkeer naar basisschool De Leemstee, waar de afgelopen maanden ook al is gekerkt. Anita ter Laak hoopt ook dat de woord- en communiediensten over een langere periode voortgezet kunnen worden. Gisteravond was in elk geval geweldig: „Het geeft zo’n vertrouwd gevoel, alsof het niet weg is geweest.” Als de eucharistieviering inderdaad plaats moet maken voor een gebedsdienst, zo schat zij in, zullen veel Berghuizenaren opnieuw afhaken.

Oldenzaal e.o.