Volledig scherm
Ondanks alle kritiek houden pastor Bernard Reerink en vice-voorzitter Andre Warnaar vast aan de koers die is ingezet door het bestuur van de Plechelmusparochie © Robin Hilberink

Bestuur Plechelmusparochie houdt vast aan eigen koers

OLDENZAAL - De kritiek op het bestuur van de Plechelmusparochie was fors en de breuk met twee geloofsgemeenschappen lijkt onherstelbaar.Toch kent het bestuur geen twijfels: ,,Onze koers heeft het grote geheel voor ogen en niet het op laten drogen van een geloofsgemeenschap."

Pastor Bernard Reerink bereikt volgende maand de pensioengerechtigde leeftijd. Maar nog geen haar op zijn hoofd die eraan denkt het kazuifel aan de preekstoel te hangen. Als hij toestemming krijgt van de kerkelijke autoriteiten blijft Reerink nog wel even het boegbeeld van de Plechelmusparochie. Ook al is er het afgelopen jaar veel kritiek op zijn functioneren geweest. Met als dieptepunt de ontslagaanvraag die werd ingediend door zes geloofsgemeenschappen binnen de parochie. „Aangenaam was dat zeker niet, neen! Maar er zijn ook mensen geweest die andere reacties lieten horen. Jullie zijn eindelijk op de goede weg en dat roept weerstand op. Er is een koers ingezet, waarvan we als bestuur, pastoresteam en een grote groep van parochianen vinden: die kant moet het op. Als je het oude en vertrouwde los moet laten en als er nieuwe wegen worden bewandeld, dan is dat geen geringe zaak.”
André Warnaar, vice-voorzitter van het parochiebestuur, benadrukt dat Reerink intern (van het pastoresteam, bestuur en het bisdom) alle steun heeft. Hij bestrijdt dat er in Oldenzaal bij het uitzetten van de nieuwe koers veel is misgegaan. „Elke parochie en geloofsgemeenschap heeft zijn eigen dynamiek. We luisteren naar de onrust en we proberen daar een antwoord op te geven. Met daden maar ook met gesprekken. Onze koers heeft het grote geheel voor ogen en niet het op laten drogen van een geloofsgemeenschap. Als bestuur zouden we dan geen knip voor de neus waard zijn. Het doel is meer binding en samenwerking met de geloofsgemeenschappen. Vooral om het pastorale verhaal beter tot stand te laten komen, ook voor de toekomst. We kunnen niet in een katholieke kerk blijven zitten zoals die in de jaren ’50 en ’60 was. De sacramenten zijn de belangrijkste basis waar de katholieke kerk op is gebaseerd. Dat eeuwenoude fundament willen we behouden. Dat kan niet door te zeggen: we kijken het even aan. Dat is de afgelopen jaren al gebeurd. Er is een pad uitgestippeld naar 2024. In dat traject vind je positieve punten en punten die verbeterd kunnen worden.”

Oldenzaal e.o.