Volledig scherm
De chemie tussen de organisatie van de (voormalige) Huttenkloasloop en het bestuur van de Plechelmuskerk is op dit moment ver te zoeken. © Lenneke Lingmont

'Blaffende' koster en onwillige passanten verpesten Oldenzaals loopevenement

OLDENZAAL - Toevallige passanten die zich nergens iets van aantrekken en gewoon het parcours op (willen) rijden. En een weinig coöperatieve koster van de Plechelmuskerk. De tiende -en laatste- Huttenkloasloop is volgens Huub van Langen over het geheel genomen goed verlopen. Maar deze twee frustraties zou de organisatie graag zo snel mogelijk willen verhelpen.

Volgens Van Langen is er wel sprake van foutjes: ,,Maar die kunnen we eruit halen. Dit jaar zijn de deelnemers aan de 5 kilometer bijvoorbeeld te snel gestart achter de halve marathon. Daardoor kwamen ze in een fuik terecht. Verder verloopt de Kidsrun te rommelig, daar hebben we nog geen vat op. Er is dus nog werk aan de winkel.”

Voor verbetering vatbaar is zeker ook de communicatie met het bestuur van de Plechelmuskerk: „Om 07.00 uur beginnen we met de opbouw. Tegen half negen komt de koster van de kerk bij ons. Die man communiceert niet met ons, die blaft naar ons! Hij kon zijn auto niet kwijt, de mensen kunnen niet in de kerk komen en we mogen pas om 12.00 uur beginnen. In januari hebben we al een mail gestuurd naar het kerkbestuur. Geen reactie. In april nog eens een mail gestuurd. Opnieuw, geen reactie. Elk jaar hetzelfde liedje. Onze wens is dat de mis in de Plechelmus om 9 uur begint in plaats van 10 uur óf dat de mis wordt verplaatst naar de Antoniuskerk. Waarom zou dat niet kunnen? Op deze manier frustreer je alleen jezelf en ons. De kerkgangers hebben er geen enkele moeite mee. Ik wil het kerkbestuur absoluut niet dwarszitten, ik zou er graag samen uit willen komen. Daar doe je de maatschappij een plezier mee? Maar er is geen enkele handreiking naar ons toe. Toch ga ik nog steeds graag het gesprek aan. De Kidsrun liep ook langs de Hofkerk en daar hadden we geen enkel probleem mee.”

Ergernis
Het feit dat toevallige passanten, ondanks de inzet van verkeersregelaars en het plaatsen van borden, zo het parcours oprijden, is ook een toenemende ergernis voor de organisatie. „We slagen er maar niet in om de mensen van het parcours te houden. Een probleem dat duidelijk toeneemt. Aan de Hanhofweg in De Lutte is een verkeersregelaar over de voet gerden door een moeder met kind in de auto. De vrouw wilde niet wachten totdat een grote groep lopers was gepasseerd. ‘Dáár woon ik!’ Ze is aangehouden en mag zich vandaag in het politiebureau melden. Zo iemand is gewoon dik in overtreding. Ik heb zondag wel duizend keer gezegd: mensen, ga niet op het parcours. Waarom is een hek of een geel hesje niet meer voldoende? Een grote club mensen is hier heel erg druk mee, maar dit krijgen we maar niet im Griff. En dat kan ook niet. Je kunt dit niet afdwingen. Toch doen we een beroep op de mensen om meer mee te werken.”

Oldenzaal e.o.