Volledig scherm
Het station van Oldenzaal © Carlo ter Ellen DTCT

Burgemeester Oldenzaal kwaad over tweede incident met gevaarlijke stoffen bij station

OLDENZAAL - Burgemeester Patrick Welman van Oldenzaal is boos op ProRail. Voor de tweede keer in korte tijd zijn bij het station Oldenzaal elf wagons met gevaarlijke stoffen aangetroffen, terwijl op papier stond dat de wagons leeg waren.

,,Kennelijk weet ProRail niet wat er over het spoor wordt vervoerd. De eerste keer was er sprake van een incident, zo is ons verteld, maar ik zie dit niet meer als incident. Ik heb het uit de krant vernomen en ben zeer ontstemd hierover. Ik hoor graag wat er nu precies aan de hand is geweest”, aldus Welman.

Eerder incident

In juli werd er op station Oldenzaal een lekkende wagon met 65.000 liter styreen aangetroffen, een gevaarlijke en brandbare vloeistof die dient als grondstof voor kunststoffen. De wagon zou volgens de papieren leeg zijn. De veiligheidsregio en de gemeente werden pas een dag later geïnformeerd. ,,Er werd beterschap beloofd, maar het wordt ongeloofwaardig nu”, aldus burgemeester Welman.

‘Vervoerder verantwoordelijk’

Waar de met gevaarlijke vloeistoffen gevulde wagons, die donderdag door de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) bij een controle op het station Oldenzaal werden aangetroffen, vandaan kwamen en wat er in zat, is onduidelijk. Een woordvoerster van ProRail kon vrijdagmiddag alleen aangeven, dat ‘de vervoerder verantwoordelijk is voor het goed invullen van de registratiesystemen.’

,,Dan is ProRail in staat in geval van een calamiteit de hulpdiensten zeer snel op de hoogte te stellen van de inhoud van wagons”, aldus de woordvoerster. ,,Daarvoor is het wel noodzakelijk dat de vervoerders de juiste informatie invoeren.” Wie de vervoerder in het geval van de elf wagons in Oldenzaal was, kon ze niet niet aangeven. 

Menselijke fout

Volgens de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) gaat het om een menselijke fout. De zogenoemde wagenlijst stond niet juist in het systeem van ProRail en vervoerders. „Er was geen sprake van een bewuste overtreding”, benadrukt woordvoerder Ernst Koeleman. „ILT heeft de trein geblokkeerd totdat de fout was opgelost. Na 1,5 uur kon de trein zijn weg vervolgen.”

Laat onverlet dat onduidelijk bleef wat er in de wagons zat. Dat moet wel, in geval van een calamiteit. „We blijven aandacht besteden aan deze fouten, die vooral bij grensovergangen voor komen. We praten met ProRail over verbeteringen”, zegt Koeleman.

  1. De Oldenzaalse binnenstad heeft wat van zijn oude glans verloren
    PREMIUM

    De Oldenzaal­se binnenstad heeft wat van zijn oude glans verloren

    Mijn wieg mag dan niet in de schaduw van de Plechelmusbasiliek hebben gestaan of in een van de kroegen rondom de Groote Markt, deze oale grieze heeft wel degelijk een zwak voor Oldenzaal. Ik mocht er de middelbare school bezoeken, ging er met veel plezier uit in ’t Siepelke en Club 27 en leerde er in 1980 mijn vrouw nog veel beter kennen dan daarvoor al het geval was. Juist daarom gaan de problemen van de Oldenzaalse binnenstad mij zo aan het hart.

Oldenzaal e.o.

Poll

Druk op openhouden spoedpost neemt toe

Druk op openhouden spoedpost neemt toe

  • Prima, hoe groter de kans dat de post openblijft (68%)
  • Niet doen, huisartsen weten zelf wel wat het beste is (8%)
  • Als er maar een spoedpost in de buurt blijft (24%)
2207 stemmen