Volledig scherm
Schouten stuurde samen met nog 12 burgemeester van de Partij van de Arbeid een brief naar het gemeentehuis van Rotterdam. © Carlo ter Ellen

Burgemeester van Oldenzaal roept om Aboutaleb: 'tijd om het land te gidsen'

OLDENZAAL - Burgemeester Theo Schouten van Oldenzaal is één van de dertien PvdA-burgemeesters die Ahmed Aboutaleb oproept zich kandidaat te stellen als partijleider. De dertien bestuurders stuurden afgelopen donderdag een brief met de oproep naar het Rotterdamse gemeentehuis. Dat schrijven is nu in bezit van de Volkskrant, die de brief zaterdag publiceert.

De politici zien in de burgemeester van Rotterdam iemand die 'feilloos aanvoelt hoe verschillen kunnen worden overbrugd', maar ook ziet 'wanneer verschillen dit land verscheuren en ingrijpen nodig is'. Naast Schouten is de brief ook ondertekend door onder andere burgemeester Paul Depla van Breda, Peter Noordanus van Tilburg, Jan Boelhouwer van Gilze-Rijen en Dominic Schrijer van Zwijndrecht.

Tijd
'Het is tijd, Ahmed, de hoogste tijd, maar het is nog niet te laat', schrijven de burgemeesters. 'Het is tijd om het land te gidsen.' Aboutaleb toonde eerder wel belangstelling in de positie. In het programma Nieuwsuur zei de politicus zich alleen kandidaat te willen stellen als partijleider, wanneer Diederik Samsom zich terugtrekt.

Strijd aangaan
De burgemeesters zeggen te snappen dat Aboutaleb zijn positie als burgemeester van Rotterdam niet zomaar wil opgeven, maar hopen toch dat hij de strijd met Samsom aan wil gaan: 'We hopen oprecht dat onze oproep je helpt om die dappere, maar noodzakelijke stap te zetten.'

Reactie
Het is voor het eerst dat er vanuit de partij wordt geroepen om Aboutaleb. Uit peilingen blijkt dat de Partij van de Arbeid op meer steun kan rekenen met Aboutaleb aan het roer. Hoe de burgemeester van Rotterdam reageert op de brief weten de burgemeesters, waaronder Theo Schouten, niet.

Oldenzaal e.o.