Volledig scherm
Hans Meinders op het dak van de TCClocatie Potskampstraat, waar dit jaar 1041 zonnepanelen werden geplaatst. © Carlo ter Ellen DTCT

Carmellocatie Potskamp in Oldenzaal wordt duurzame proeftuin

OLDENZAAL - Hans Meinders meldt zich altijd al met veel plezier op school, maar een zonnige oktoberdag als maandag maakt dat de adjunct-directeur van de locatie Potskampstraat echt fluitend naar binnenstapt. Een scherm in de hal maakt duidelijk dat er om drie uur ’s middags al 571 kilowatt aan stroom is opgewekt. Verantwoordelijk daarvoor zijn de zonnepanelen die dit voorjaar op het dak van de Carmelschool werden geplaatst. 

Die (forse) investering in zonnepanelen betaalt zich nu terug. Niet alleen dalen de kosten van het energieverbruik, ook krijgt de duurzame aanpak veel navolging. Bij docenten en leerlingen, maar ook binnen het landelijke Carmel-bestuur. Daar is besloten om de school aan de Potskampstraat aan te wijzen als een proeflocatie voor duurzame investeringen.

Zelf afgedwongen

Die erkenning heeft de school zelf afgedwongen, vertelt Meinders. Binnen de stichting Carmel was aanvankelijk weinig animo om geld vrij te maken voor de aanschaf van 1.044 zonnepanelen, vooral omdat de terugverdientijd bij grootverbruikers veel langer is dan bij particulieren. Dankzij een subsidie werd het toch aantrekkelijk om zelf stroom op te gaan wekken.

Oldenzaal e.o.

Poll

Twentse wagenbouwers maken afspraken over volume tijdens carnavalsoptochten

  • Hé, hé, het zou tijd worden, is ook niet normaal (62%)
  • Wat een betutteling, oordopjes bieden ook uitkomst (24%)
  • Maakt mij niet uit, zolang ze maar geen afspraken maken over het drankgebruik tijdens de carnaval (13%)
2032 stemmen