De ‘carnavalstempel’
Volledig scherm
De ‘carnavalstempel’ © Emiel Muijderman

Carnavalskathedraal verrijst naast Plechelmus in Oldenzaal

OLDENZAAL - Groot is het enthousiasme bij de noabers in het stadhuis over de feesttent waarin de Kadolstermennekes zaterdag hun 66-jarig bestaan vieren. Toch wordt er nog geen gebruik gemaakt van het aanbod van de jubilerende vereniging om de ambtenaren te verplaatsen naar deze carnavalstempel.

Omdat een (carnavaleske) mijlpaal als het 66-jarig bestaan op bijzondere wijze moet worden gevierd, werd afgelopen maandag al begonnen met de opbouw van een enorme tent op de Ganzenmarkt. Die tent wordt alleen gebruikt voor ‘Vrienden van Boeskool Live‘, het feestje dat zaterdagavond wordt gevierd. Een dag later en ook op maandag nog wordt de tent alweer leeggemaakt. Vanaf woensdag moeten automobilisten hun auto weer kunnen parkeren op deze locatie.

2850 carnavalsvierders

Met een lengte van 45 meter, breedte van 30 meter en een hoogte van 12,5 meter biedt de tent plek aan circa 2850 carnavalsvierders. Financieel een forse investering voor de Kadolstermennekes, juist omdat het gebruik eenmalig is.

Quote

De gemeente werkt geweldig mee en de burgemees­ter en de wethouder zijn allebei razend enthousi­ast

Waarnemend president Herman Bodéwes

Waarnemend president Herman Bodéwes prijst zich gelukkig met de facilitaire steun van (lokale) bedrijven als Kuiphuis, Siers, Shelter Storage en Avia Weghorst. Hun medewerking maakt dit feestje betaalbaar, benadrukt Bodéwes.

Vol lof is hij ook over de medewerking van de noabers: „De gemeente werkt geweldig mee en de burgemeester en de wethouder zijn allebei razend enthousiast.” Dat de gemeente nu anderhalve week aan parkeerinkomsten misloopt op de Ganzenmarkt bleek ook geen probleem. „We hebben gewoon een vergunning aangevraagd voor die plek en die hebben we ook gekregen.”

22 beroepsmuzikanten

Qua aankleding zullen de carnavalisten hun ogen uitkijken. „Omdat de gehele tent van binnen gitzwart is, kunnen we het heel mooi uitlichten”, vertelt de president. Een orkest bestaande uit 22 beroepsmuzikanten zorgt ervoor dat het met de live-muziek ook goed zit. Alle oude Oldenzaalse carnavalskrakers zijn van een nieuw arrangement voorzien en worden live gespeeld en gezongen. Waar dat nog kan zoveel mogelijk door de originele ‘artiesten’.

Bodéwes: „We eindigen met De jeskes oet van Geert Christenhusz. Wie dat gaat zingen, weten we nog niet. We beginnen om 20.00 uur. Onder begeleiding van St. Joseph en Semper Crescendo trekken de hoogheden naar binnen.”

Oetbloazers-hoekje

Meters grote ledwalls zorgen ervoor dat ook achter in de tent alle verrichtingen op het podium goed te volgen zijn. Voor de wat oudere bezoekers komt er een oetbloazers-hoekje. „Er moet ook een plekje zijn waar de ouderen even aan een tafeltje kunnen zitten.”

Donderdag was er nog een handjevol kaarten verkrijgbaar, zodat een uitverkocht huis ‘dreigt’.

Volledig scherm
© Engelbert Heideman

Oldenzaal e.o.