Volledig scherm
De CDA-fractie heeft kritische vragen ingediend bij het college van B en W over de aangekondigde inzet van een mosquito om na 19.00 uur spelende kinderen te weren op het plein achter De Windroos. © Annina Romita

CDA Oldenzaal kritisch over inzet mosquito op schoolplein

OLDENZAAL - De inzet van een mosquito om spelende jongeren na 19.00 uur te weren op het schoolplein van De Windroos roept veel vragen op bij het CDA. In een brief aan het college van B en W geeft fractieleider Maaike Rödel aan dat deze vorm van handhaving ‘niet gewenst is als het gaat om spelende kinderen’.

De klachten over geluidsoverlast veroorzaakt door kinderen die buiten schooltijd spelen op het plein achter De Windroos houden al geruime tijd de gemoederen bezig. De klachten zijn afkomstig van enkele bewoners van de achterliggende Sparstraat. Door een uitspraak van de Raad van State is de gemeente nu gedwongen om -tegen haar zin- maatregelen te nemen om de overlast tegen te gaan. Net als het college is ook het CDA teleurgesteld over deze gang van zaken. „Wat ons betreft moet een woonwijk leefbaar zijn en blijven. Voor bewoners, maar zeker ook voor onze kinderen. Daar hoort spelen bij! Het is erg teleurstellend dat de Raad van State hier anders over heeft geoordeeld”, stelt Rödel.

Het CDA wijst erop dat de gemeente in 2014 het gebruik van de mosquito door burgers aan banden heeft gelegd. Tegenstanders geven aan dat de hoge toon die dit apparaat produceert schadelijk kan zijn voor het gehoor. Daardoor zou het inbreuk maken op het recht op onaantastbaarheid van het lichaam, dat is vastgelegd in de grondwet. Mosquito’s worden vooral gebruikt om hangjongeren te ‘verjagen’. Rödel wil van het college weten of B en W ook vinden dat dit apparaat niet ingezet kan worden zolang niet bewezen is dat deze vorm van handhaving ook echt veilig is.

Oldenzaal e.o.