Volledig scherm
PREMIUM
Hordes Chinese (en andere aziatische) toeristen overspoelen Giethoorn. © Freddy Schinkel

Chinezen massaal naar Twente? ‘Staar je niet blind op hen’

DENEKAMP - Buitenlandse toeristen een rondrit met de bus geven door Twente. Die plannen zijn er al jaren, maar nu het kabinet toeristen meer wil spreiden over het land, krijgen de Twentse plannen een duwtje in de rug. De Dinkellandse wethouder Benno Brand, die namens de Twentse gemeenten het toerisme in de regio vertegenwoordigt, gaat binnenkort om tafel met Giethoorn. Maar zijn Chinezen wel te porren voor Twente? „Staar je niet blind op alleen de Chinezen.”

Twente is een van die nieuwe hotspots die de vloedgolf aan toeristen moet gaan opvangen.  Staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken) stuurde de Tweede Kamer onlangs een brief met plannen voor meer ‘toeristenspreiding’. Het toerisme in deze regio groeit al jaren; in 2015 waren er nog 3,1 miljoen overnachtingen, vorig jaar was dat aantal met bijna 300.000 gestegen.

  1. ‘Mogen we het verhaal voor plaatsing even lezen?’
    PREMIUM
    Column

    ‘Mogen we het verhaal voor plaatsing even lezen?’

    Het overkwam me deze week nog eens na een overigens prettig gesprek over een niet nader te noemen onderwerp (‘Feind hört mit’) in de kamer van een wethouder te Oldenzaal. Eén van de gesprekspartners vroeg in al zijn onschuld of het misschien mogelijk was dat de verslaggever zijn artikel voor publicatie nog even wilde opsturen. Zodat hij kon controleren op eventuele fouten en verkeerde interpretaties. Een verzoek dat ik beleefd, maar zeer beslist naast me neer heb gelegd.

Oldenzaal e.o.