Volledig scherm
Jolien Leussink zit in de jury van de Christenhusz Theaterprijs. © Frans Nikkels

Christenhusz Theaterprijs: 19 jonge kandidaten

OLDENZAAL/ALMELO/ENSCHEDE - De Christenhusz Theaterprijs werpt zijn schaduw vooruit. Negentien kandidaten strijden om de prijs voor jong theatertalent.

De finale op woensdag 25 november in het Oldenzaalse stadstheater De Bond wordt voorafgegaan door twee voorrondes. De eerste is op vrijdag 30 oktober in het Enschedese Vestzaktheater, de tweede op maandag 16 november in Hoff 88 in Almelo. „Wij zijn dik tevreden”, vertellen Geert Christenhusz en Annet Meijerink, de organisatoren van de nieuwe prijs. „We hadden 30 aanmeldingen, een selectiecommissie heeft dit aantal teruggebracht tot 19.”

De Christenhusz Theaterprijs is vernoemd naar Geert Christenhusz, de Oldenzaalse musicus die grote betekenis heeft gehad voor de cultuur in deze regio. Voor zijn werk werd de musicus meerdere keren onderscheiden: in 1999 met de Cultuurprijs van de Culturele Raad Oldenzaal, in 2004 met de bisschoppelijke onderscheiding van de H. Willibrord voor zijn bijdrage aan de kerkmuziek in Nederland, in 2007 met de eerste prijs in de Bart Chabot Dichtwedstrijd, in 2008 met de benoeming tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau en in 2009 met de Jan Kip-trofee voor zijn bijdragen aan het carnaval in Oldenzaal en Twente. Sinds 2010 bestaat de Cultuurprijs Geert Christenhusz voor jong talent in Twente, die dit jaar een vervolg kreeg met de tweejaarlijkse uitreiking van de Christenhusz Theaterprijs. De doelstelling van de Christenhusz Theaterprijs is het stimuleren en ontwikkelen van jeugdig talent in alle theatrale disciplines in de regio Twente.
Er zijn prijzen te verdienen in twee categorieën: beloften (12 tot en met 18 jaar) en talenten (19 tot en met 25 jaar). Een jury maakt tijdens de voorrondes de eerste schifting, in totaal gaan vier beloften en vier talenten naar de finale in Oldenzaal. Een jury gaat de talenten en beloften beoordelen. Geert Christenhusz maakt zelf deel uit van die jury, evenals Jolien Leussink, die in 2010 de naar Christenhusz vernoemde cultuurprijs won.
Verder kan het publiek tijdens de finale een stem uitbrengen. Deze speciale publieksprijs wordt beschikbaar gesteld door De Twentsche Courant Tubantia.

Voor de voorronde op 30 oktober in Enschede zijn geselecteerd, beloften: Femke Leusink (Losser, zang), Linde Meijerink (Losser, zang), Martine Velthuis (Haaksbergen, viool), Myrthe Baalhuis (Losser, zang). Talenten: Anne-Linde van de Veen (Enschede, singer-songwriter), Bo Kerkhoff (Hengelo, zang), Jeroen Mulder (Enschede, cabaret), Liloe Barend (Enschede, singer-songwriter), Lieke Dijkstra (Oldenzaal, singer-songwriter).
Voorronde op 16 november in Almelo, beloften: Anne Velten (Albergen, cabaret), Annemiek Veneberg (Wierden, piano/keyboards), Marlene Hakenbroek (Hengelo, zang/musical), Melvin Coolen en Marit Goossen (Almelo, pantomi-
me/dans), Minke Geurkink (Almelo, dans), Robyn Ankoné (Oldenzaal, zang) en Sem in het Veld (Hengelo, entertainment). Talenten: Arend Jan Averink (Nijverdal, singer-songwriter), Luc Hudepohl en Ruben Nosaehi (Almelo, muziek) en Sietse Manning (Almelo, cabaret).
Beide voorrondes beginnen om 20.00 uur, de toegangsprijs bedraagt 5 euro.
Info: www.christenhusztheaterprijs.nl

Oldenzaal e.o.

Poll

Noordtak Betuwelijn moet ten koste van alles om Oldenzaal heen worden geleid

Noordtak Betuwelijn moet ten koste van alles om Oldenzaal heen worden geleid

  • Absoluut, nog meer treinverkeer dwars door Oldenzaal is onacceptabel (27%)
  • Boerskotten en arboretum opofferen is onaanvaardbaar, dan maar door de stad (23%)
  • Een verdiepte aanleg zoals in Nijverdal is gerealiseerd, is een prima alternatief (50%)
1393 stemmen