Volledig scherm
Archiefbeeld © ANP

D66: 50 mille vrijmaken voor dierenopvangcentrum Oldenzaal

OLDENZAAL - Het Dierenopvangcentrum (DOC) Oldenzaal heeft zo’n belangrijke maatschappelijke functie, dat D66 50.000 euro beschikbaar wil stellen voor de realisatie van een nieuw gebouw aan de Boerskottenlaan.

Het huidige DOC-pand is volgens D66-leider Mari Ailo-Zaia gedateerd en heeft veel onderhoud nodig. Onderhoud waarvoor geen geld beschikbaar is. Het gebouw is ook niet groot genoeg om alle dieren op te kunnen vangen. Een nieuw onderkomen met meer afzonderlijke ruimtes, een wens die mee is genomen in de plannen voor nieuwbouw, verkleint ook de kans op ziektes.

Nieuwbouw

Voor de verlangde nieuwbouw is een bedrag van 235.000 euro nodig. Via donaties, fondsenwerving, giften crowdfunding is tot nu toe 160.000 euro binnengehaald. Blijft over een tekort van 75 mille. Om een betere huisvesting mogelijk te maken, pleit Ailo-Zaia voor een eenmalige gemeentelijke bijdrage van 50.000 euro. Daarmee is het DOC Oldenzaal geholpen en voldoet de gemeente aan haar wettelijke plicht om gevonden dieren twee weken in bewaring te nemen. 

“De gemeente lijkt aan deze plicht te voldoen”, stelt D66, “door geld uit te keren voor de opvang van katten. Maar er wordt geen rekening gehouden met de periode dat het dier daadwerkelijk wordt verzorgd en de vraag of er genoeg opvangplaatsen zijn.” 

Ziektes

In 2017 verbleef een dier gemiddeld 46 dagen in het asiel, in 2018 liep dat door de uitbraak van ziektes op naar 71 dagen. Bij ziektes mag een asiel de dieren niet uitplaatsen. D66 vindt het vreemd dat het college beweert zich aan de wettelijke plicht te houden, terwijl het aantal opvangplaatsen in het gedrang komt.

Oldenzaal e.o.