Volledig scherm
Albert Luttikhuis verzamelt kennis over geneeskrachtige planten © Lars Smook

De hobby van Oldenzaler Albert Luttikhuis: geneeskrachtige planten

OLDENZAAL - Vier uur per dag is Albert Luttikhuis (75) te vinden in zijn hobbykamertje op de zolder van zijn woning. Hij onderzoekt geneeskrachtige planten, speurt zijn boeken en het internet af naar informatie en bundelt dat in geplastificeerde A4-tjes en op film.

Het gaat Luttikhuis om de kennis van de planten. Een van de mooiste voorbeelden vindt hij een opmerkelijke toepassing in het oude Egypte. Zwangere vrouwen moesten dagelijks over een stoffen bundel met tarwe en gerst plassen. Wanneer de tarwe ontkiemt, wordt het een jongetjes. Ontkiemt de gerst dan wordt het een meisje. "Die 3000 jaar oude theorie is zelfs door een Duitse wetenschapper later nog bewezen.”

2140 boeken
Luttikhuis heeft al dit soort bijzondere toepassingen van de natuur verzameld. Zijn hobbykamer op zolder is gevuld met 2140 boeken over geneeskrachtige planten, netjes geordend op nummer. Een kast is gevuld met bachelor- en master-scripties over het onderwerp, allen van het internet geplukt. Enkele doosjes met kruiden, wortels en harsen staan in dozen in de kast.

Ook een bijzondere hobby?
Heeft u ook een bijzondere hobby? Laat het ons weten via oldenzaal@tctubantia.nl.

  1. Oldenzaalse theaterspektakel 
‘He’k Wat Van Oe An’ naar volgend jaar

    Oldenzaalse the­a­ter­spek­ta­kel ‘He’k Wat Van Oe An’ naar volgend jaar

    OLDENZAAL - De verwachtingen waren hoog, de spanning begon te snijden. Maar de acteurs en actrices die zaterdagochtend dachten dat ze voor de zoveelste repetitie naar Oldenzaal waren gekomen, reageerden verbaasd en geschokt op de mededeling die ze kregen. ‘He’k Wat Van Oe An’, de theatervoorstelling die vier keer 600 mensen naar de openlucht van het Hulsbeek moest trekken, gaat de eerste week van oktober niet door. De reden: angst voor een wegzakkende tribune. 

Oldenzaal e.o.