Volledig scherm
Lekker ravotten met haar jongste zoon Dex levert Wendy Grouve al zo'n heerlijk geluksmomentje op. © Lars Smook

De missie van Oldenzaalse geluksexpert Wendy Grouve

OLDENZAAL - De Oldenzaalse geluksexpert en gedragswetenschapper Wendy Grouve verzorgt dinsdag 22 november een lezing in de openbare bibliotheek aan de Ganzenmarkt. Vanaf 19.30 uur geeft ze er praktische en concrete adviezen die kunnen helpen om het persoonlijk geluk te vergroten. 'De mate van geluk bepaal je vooral zelf.'

Wendy Grouve wil zoveel mogelijk mensen gelukkiger maken. Haar belangrijkste boodschap bij deze missie: de mate van geluk heb je voor een groot deel zelf in handen. „Vijftig procent van je geluk wordt bepaald door je DNA, door je genen. Tien procent wordt bepaald door de omstandigheden; dat is de loterij die je toevallig wint. Geld maakt gelukkig, maar veel minder en voor een kortere periode. De resterende veertig procent wordt bepaald door je gedrag. Dat is veranderbaar en daar kom ik dus in beeld.”

Gelukkiger is gezonder
Op de afdeling positieve psychologie (‘een moeilijk woord voor gelukskunde’) van de UT leerde Grouve dat je gezonder bent naarmate je je gelukkiger voelt. „Wie gelukkiger is, zorgt beter voor zichzelf. Gelukkige mensen voelen zich veel gezonder en energieker. Geluk is ook een voorspeller van succes op latere leeftijd. Uit onderzoek blijkt dat studenten die zich aan het begin van hun studie heel erg gelukkig voelen later ook succesvol zijn. Bedrijven moeten szich daarom ook op geluk focussen. Dan sla je drie vliegen in een klap: je doet iets voor de gezondheid van je werkgevers, het bedrijf kan succesvoller zijn en de mensen zijn intrinsiek gemotiveerd.”

Oldenzaal e.o.