Mathilde Damhuis, De Marionettes, Bart Wolbert en De Pauwervrouwen.
Volledig scherm
PREMIUM
Mathilde Damhuis, De Marionettes, Bart Wolbert en De Pauwervrouwen. © Robin Hilbers & Marieke Amelink

Deze optochtartiesten maken zich op voor het kleurrijke spektakel in de Boeskoolstad

OLDENZAAL - Ze zijn traditiegetrouw de smaakmakers van de Grote Twentse Carnavalsoptocht in Oldenzaal. De een- en tweelingen, de kleine en grote groepen en de praalwagens. Vertolkers van humor, die garant staan voor een glimlach op menig gezicht. Een vooruitblik met de startnummers 19, 56, 84 en 99. 

Mathilde Damhuis: Het best bewaarde geheim van Losser 

Mathilde Damhuis loopt in haar eentje mee. Hoe? Dat wil ze nog niet verklappen.
Volledig scherm
Mathilde Damhuis loopt in haar eentje mee. Hoe? Dat wil ze nog niet verklappen. © Robin Hilberink

Plaats: Losser
Thema: Geheim
Startnummer: 19

Hoe ze verkleed gaat? „Dat verklap ik nog niet”, zegt Mathilde Damhuis (55) lachend. Ze noemt het gekscherend het best bewaarde geheim van Losser. „Mensen moeten maar gewoon nummer 19 in de gaten houden.” Zondag struint ze voor de 28e keer door de straten van Oldenzaal. De Losserse heeft een grote passie voor carnaval. Hoewel ze naderhand niet de kroeg induikt, is ze wel het hele jaar door bezig met carnavalszondag. „Ik vind vooral het plezier en de creativiteit die erbij komt kijken heel erg leuk. Daarom loop ik ook bijna altijd alleen mee. Dan kan ik helemaal mijn ding doen en mensen op mijn eigen manier vermaken.”

Ze is geen lid van de Martini Kerlkes in Losser, maar Damhuis steekt wel haar handen uit de mouwen wat betreft de wagenbouw. „Dat je met een gezellige groep mensen binnen een paar maanden iets groots tot stand brengt, dat vind ik nog steeds fascinerend om te zien.” Inspiratie voor haar outfits haalt ze uit kleine dingen. „Een uitspraak van iemand, of een grapje. Zoiets probeer ik dan te visualiseren en te verwerken in mijn outfit. Eigenlijk ben ik er onbewust het hele jaar mee bezig. Straatcarnaval vind ik gewoon helemaal geweldig.”

Oldenzaal e.o.