Volledig scherm
De invoering van diftar zal ertoe leiden dat de grijze Otto voor het restafval minder vaak aan straat zal worden gezet. © Emiel Muijderman

Diftar moet afvalbewustzijn in Oldenzaal vergroten

OLDENZAAL - De invoering van ‘diftar’ per 1 januari 2017 roept veel vragen op bij de Oldenzalers. Voor de inwoners die hun restafval beter gaan scheiden, kan het echter veel opleveren. En de maatregel kan ook het afvalbewustzijn van de Oldenzalers vergroten.

De uitdaging is groot maar te doen: uiterlijk in 2030 moet de hoeveelheid restafval per Oldenzaler zijn teruggebracht van de huidige 217 kilo naar hooguit 50 kilo. Een belangrijk hulpmiddel daarbij is dus de invoering van ‘diftar’ (gedifferentieerde tarieven). De invoering van diftar roept nu al veel vragen op, is de ervaring van Aart Koers, beleidsmedewerker bij de gemeente Oldenzaal. „Ik krijg veel telefoontjes en mails van mensen die graag willen weten wat dit voor hen inhoudt. Vanaf 2017 betaalt elk huishouden een vast bedrag (180 euro), dat een stuk lager is dan er nu wordt betaald. Daar bovenop komt een variabel bedrag voor elk keer dat je restafval aanbiedt.” Die tarieven moeten nog vastgesteld worden door de raad. ‘Onder voorbehoud’ schat Koers in dat het ledigen van een kleine grijze Otto (140 liter) 3,10 euro per keer gaat kosten. Terwijl de Oldenzaler 5,30 euro kwijt is voor elke keer dat een grote container (240 liter) aan straat wordt gezet. Wie aangewezen is op de ondergrondse containers betaalt zestig eurocent voor elke keer dat afval in de trommel wordt gedeponeerd.

Gechipt
Koers: „We zijn bezig het systeem van inzameling aan te passen. Omdat elke aanbieding wordt geregistreerd, moeten alle containers worden gechipt. Via de milieupas krijgen we een unieke registratie per adres. De uitdaging is zo weinig mogelijk afval aan te bieden. Met 217 kilo per inwoner per jaar zit Oldenzaal nu boven het landelijk gemiddelde. Uiterlijk in 2030 moet dat zijn verminderd tot onder de 50 kilo.” Een realistische ambitie, stelt de ambtenaar. „Er zijn gemeenten in Nederland waar dit al gerealiseerd is. In Hengelo levert 80 procent van de huishoudens al minder restafval aan sinds daar diftar is ingevoerd.”
Op donderdag 29 september wordt een informatie-avond (19.00 tot 20.30 uur) gehouden over diftar in het stadhuis.

Oldenzaal e.o.