Volledig scherm
© Carlo ter Ellen DTCT

Dit zijn de drie opties voor de spoedpost in Oldenzaal

OLDENZAAL - De 185 huisartsen die zijn aangesloten bij de Spoedpost Huisartsen Twente (SHT) nemen donderdagmiddag een besluit over de spoedpost Oldenzaal. Daarbij zijn drie opties mogelijk:

1. Sluiting 

In dat geval gaat de spoedpost Oldenzaal vanaf 2020 dicht. Patiënten uit Noordoost-Twente die nu nog aangewezen zijn op Oldenzaal, moeten bij huisartsenhulp buiten de spreekuren om naar de spoedpost in Hengelo (inwoners van Oldenzaal en Dinkelland) of Enschede (Losser). Het bestuur van de spoedpost legt deze optie voor aan de huisartsen. Volgens SHT is dit de beste optie omdat openhouden van ‘Oldenzaal’ een zware klus wordt nu het ziekenhuis MST de medische ondersteuning per 1 januari intrekt.

2. Beperkte openstelling

De spoedpost in Oldenzaal gaat niet dicht maar beperkt de openingsuren tot de avond en op drukke momenten in het weekeinde. Wie buiten deze openingsuren hulp nodig heeft van een huisarts is aangewezen op Hengelo of Enschede. Deze optie wordt steeds vaker geopperd. Voordeel hiervan is dat de werkdruk voor de huisartsen wordt verlicht. Ook blijft de mogelijkheid dat betrokken partijen verder praten over een definitieve oplossing voor Oldenzaal. 

3. Doorgaan op de huidige voet

In dat geval blijft Twente-Oost drie spoedposten houden, in Enschede, Hengelo en Oldenzaal. De kans dat de huisartsen voor deze optie kiezen is klein. De werkdruk van huisartsen en het ontbreken van medische ondersteuning door het MST maken dat deze optie niet erg waarschijnlijk is.

Procedure

De huisartsen stemmen over het voorstel de spoedpost te sluiten. De huisartsen hebben per patiënt een stem. In totaal gaat om 400.000 stemmen. De huisartsen zijn afkomstig uit de gemeenten Oldenzaal, Dinkelland, Losser, Enschede, Haaksbergen, Hengelo Borne en een deel van Hof van Twente.

Oldenzaal e.o.