Volledig scherm
Alle katten in het DOC Oldenzaal zijn negatief getest op het kattenleukemievirus en kunnen daarom bij een nieuwe baas worden geplaatst. © PR

DOC Oldenzaal werkt mee aan onderzoek naar kattenvirus

OLDENZAAL - Na de uitbraak van een zeldzaam kattenleukemievirus werkt het DOC Oldenzaal mee aan een onderzoek van de Universiteit Utrecht. Het wetenschappelijke onderzoek moet uitwijzen of dit zeldzame virus (FELV) inderdaad zo weinig voorkomt als nu algemeen wordt gedacht.

Begin vorige maand werd het FELV-virus geconstateerd bij een kat die in het DOC aan de Boerskottenlaan was geplaatst. Het virus kan besmettelijk zijn voor andere katten maar niet voor mensen. Het ongeneeslijke maar dodelijke virus wordt overgedragen door speeksel. Op basis van een eerste test liet het DOC op advies van de dierenarts zeven katten inslapen. Iedereen die kort voor de uitbraak een kat had aangeschaft bij het opvangcentrum is schriftelijk gevraagd deze kat (en eventuele andere katten op hetzelfde adres) op FELV te laten testen in het dierenziekenhuis.

Inmiddels zijn de katten, na een incubatietijd, nogmaals getest op het virus. Alle testen waren negatief. Dat betekent dat de ‘verdachte’ katten niet langer in quarantaine hoeven te worden gehouden. Zonder risico kunnen ze bij een nieuwe baas worden geplaatst. Het onderzoek van de Universiteit Utrecht moet duidelijk maken of het klopt dat de ziekte in Nederland slechts bij vijf procent van de totale kattenpopulatie voorkomt. Omdat FELV vrij zeldzaam is, wordt daar niet standaard op getest door de opvangcentra. De komende tijd zal dat bij nieuwkomers wel gebeuren.

Oldenzaal e.o.