Volledig scherm
OLDENZAAL - Openingshandeling door oa voorzitter Wim Gaalman en wethouder Rob Christenhusz. Vereniging armoedepreventie Oldenzaal met zestien verenigingen onder een dak. © Robin Hilberink

Dromen van een armoede-vrij Oldenzaal

OLDENZAAL - Indachtig Dr Martin Luther King had de Oldenzaalse wethouder Rob Christenhusz in 2012 een droom: een betere aanpak van de armoede in zijn stad. Nu, zes jaar later, zijn alle zestien instanties die armoede bestrijden onder een dak. Christenhusz: „Ik heb nog een droom:  armoede helemaal weg uit Oldenzaal.”

Het voormalige gebouw van de WBO aan de Nijverheidsstrijd is vandaag deze zaterdag officieel het epicentrum van de armoedebestrijding in Oldenzaal. Met dank aan Carla Boerrigter, armoede-coördinator die alle zestien partijen bij elkaar, aan wethouder Rob Christenhusz, maar vooral ook de WBO die het gebouw voor een meer dan schappelijke huurprijs aanbood. Dick Mol, directeur van de WBO: „We vragen maar twintig procent van de commerciële huurprijs. Wij betalen veertig procent en dat doet de gemeente ook.”

Versplinterd

Armoedebestrijding was in Oldenzaal enorm versplinterd. Zestien partijen deden er aan mee, maar vaak wist de een niet waar de ander mee bezig was. Laat staat dat ze van elkaars bestaan afwisten. Carla Boerrigter: „Dat kwam heel goed naar voren toen we in 2012 onze eerste armoedeconferentie in de stad hielden. Ik heb toen de opdracht gekregen om alle partijen met elkaar in verbinding te brengen. Dat is gelukt, maar het was nog een hele toer om ze onder een dak te brengen. Het is geen verwijt, maar mensen hadden vaak het gevoel iets van hun eigen identiteit op te geven. Terwijl wij juist denken dat je elkaar versterkt. En het is gelukt. We hebben ze allemaal bij elkaar.”

Voedselbank

De zestien instanties zijn onder gebracht in de vereniging Armoedepreventie Oldenzaal, met Wim Gaalman als onafhankelijkke voorzitter en Monique Weierink en Nathalie Zeggelink als onafhankelijke bestuursleden. Gaalman: „Ze zochten een zwaargewicht en zeiden dat ik in een gespreid bedje terecht kwam. Ik heb toen gezegd dat ik dat wel wilde doen, maar dat ik wel twee vrouwen naast me wilde hebben. Dat is geregeld. Dit is nu Ons Gebouw, voor alle Oldenzalers.

In het gebouw zitten zowel instanties waar je alleen met een indicatie naar toe kunt (Voedselbank, Kledingbank, Speelgoed box), als waar iedereen terecht kan. De meeste ruimte heeft het Répair Café, dat ook beschikt over professionele zaagmachines die gebruikt werden door vaklieden van de WBO.

Oldenzaal e.o.

poll

Gemeente Oldenzaal zet streep door eigen nieuwjaarsreceptie

Gemeente Oldenzaal zet streep door eigen nieuwjaarsreceptie

  • Hadden ze veel eerder moeten doen, is toch een incrowd-feestje (76%)
  • Eeuwig zonde, hoorde toch een beetje bij het begin van het nieuwe jaar (8%)
  • Mooie kans voor lokale ondernemers om een alternatieve receptie te organiseren (16%)
599 stemmen