Volledig scherm
© Wouter Borre

Drone redt reekalfjes van de maaimachine in Oldenzaal

OLDENZAAL - Vijf jonge reekalfjes in een ongemaaide natuurweide tussen Oldenzaal en Denekamp ontkwamen deze week aan de dodelijke maaimachines, dankzij een drone met warmtecamera.

De sterfte onder reekalfjes en ander wild is traditioneel hoog in het maaiseizoen. Normaal gesproken kammen groepen vrijwilligers de natuurterreinen uit om de dieren te redden, maar met een drone die uitgerust is met een warmtebeeldcamera, is dat een stuk eenvoudiger. Levende dieren zijn daarmee vanuit de lucht te zien als geel-oranje vlekken in een donkere omgeving. „Een kwestie van goed kijken en dan actie ondernemen”, zegt de Bentelose Wouter Borre van Dronexpert, eigenaar van de drone. „De reekalfjes verschuilen zich in het gras en blijven daar wachten op hun moeder. Als je ze niet weghaalt, worden ze onherroepelijk gedood.”

Aandoenlijke beelden
De reddingsactie van dinsdagavond, op initiatief van Natuurmonumenten, leverde aandoenlijke beelden op. Dat er maar liefst vijf jonge reeën werden gered, is bijzonder. Vorig jaar bij een soortgelijke actie was het aantal lager. Ook andere wildsoorten zoals fazanten konden in veiligheid worden gebracht. Een wildbeheerder heeft de reekalfjes teruggezet in het bos. „Daar worden ze zo goed als zeker weer verenigd met hun moeder. Om te voorkomen dat ze naar mensen gaan ruiken, worden ze in gras gewikkeld. Echt ontroerend”, aldus Borre.

Oldenzaal e.o.