Drugslaboratorium ontruimd in bedrijfspand in Oldenzaal

VideoOLDENZAAL - De politie is zondag de hele dag bezig geweest met de ontruiming van een drugslab in een bedrijfpand aan de Kleibultweg in Oldenzaal. Vele grote tanks met vloeistoffen, gasflessen en blauwe containers werden uit het pand gehaald.

Nadat de politie zaterdag overdag en de hele nacht onderzoek had gedaan, werd zondagmorgen een begin gemaakt met de ontruiming. Bij het onderzoek waren de recherche en de Landelijke Faciliteit Ondersteuning Ontmantelen (LFO) betrokken. Op zondag werd de brandweer hieraan toegevoegd.

LFO

Het LFO wordt ingezet voor incidenten waarbij chemische stoffen betrokken zijn. Dit kan aan incident zijn, maar ook bij de ontmanteling van drugslaboratoria van synthetische drugs zoals XTC of amfetamine rukt de LFO uit. De ontruiming gebeurde door het bedrijf SEON, dat is gespecialiseerd is in onder meer ‘de logistieke- en facilitaire ondersteuning bij de ontmanteling van drugslabs’.

De politie wil desondanks geen enkel bericht bevestigen over de aanwezigheid van een drugslaboratorium. Het enige wat een woordvoerder kwijt wil, is ‘dat er stoffen zijn aangetroffen die wellicht in verband kunnen worden gebracht met drugs’. „Nader onderzoek moet dat uitwijzen.” Verder wil de politie helemaal niets zeggen ‘in het belang van het onderzoek’.

Quote

Het drugslab is zaterdag aangetrof­fen in het kantoor­pand naast de hal

Chemicaliën

Buurtbewoners zeggen echter onomwonden dat het om een drugslab gaat. De spullen die uit het gebouw gehaald werden, wijzen daar ook op. Vele grote tanks met vloeistoffen werden door een heftruck naar buiten gereden, alsmede gasflessen en de typische blauwe containers waarin chemicaliën worden opgeslagen. Uit de bestickering op deze containers viel op te maken dat er gevaarlijke stoffen in zitten.

In feite gaat het aan de Kleibultweg om twee panden, die beide in gebruik waren bij het bedrijf Metagroo. Metagroo was een bedrijf dat oude metalen verwerkte en verhandelde. Het beschikte over een hal – in eigendom bij de holding boven Metagroo – en een gehuurd kantoorpand ernaast.

Metagroo ging 19 december 2018 echter failliet, als gevolg van diverse affaires. Het kantoorpand en de hal vielen echter buiten het faillissement, omdat deze geen eigendom waren van Metagroo BV. Directeur/eigenaar Tom Nijhuis van Metagroo, tevens enige eigenaar van de holding boven deze bv, kon de gebouwen daarmee blijven gebruiken.

(Lees verder onder de foto)

Volledig scherm
© News United/Dennis Nengerman

Onthutst

Het drugslab is zaterdag aangetroffen in het kantoorpand naast de hal. Dat kantoor werd door Nijhuis sinds 2015 gehuurd van het daar eerder gevestigde Platvoet Beveiligingssystemen. Eigenaar Boudewijn Platvoet van het beveiligingsbedrijf was zondagmorgen toeschouwer bij de ontruiming en reageerde onthutst.

Hij zei geen toegang meer te hebben tot het pand en dat ook het achterliggende terrein voor hem niet meer bereikbaar was. Daar zouden de vele containers met vloeistoffen hebben gestaan. Met Nijhuis had Platvoet bovendien een conflict over achterstallige huur.

Volgens het faillissementsverslag van curator Peter Weenink van Metagroo was Nijhuis in 2016 betrokken geraakt bij een strafrechtelijk onderzoek in Frankrijk. Onduidelijk is in wat voor kwestie, Het gerechtelijk onderzoek zou nog steeds lopen. In 2017 werd brand gesticht bij Metagroo, waarbij de 2 vrachtwagens van het bedrijf ernstig werden beschadigd. In dat jaar had Metagroo nog een omzet van ruim 13 miljoen euro.

Veiling

Als gevolg van het faillissement is 17 oktober in de hal naast het kantoor een veiling gehouden van de inboedel van Metagroo. Volgens een verhuurder van heftrucks, die ten behoeve van de veiling een heftruck uitleende, stonden daar op dat moment in ieder geval geen grote containers met vloeistoffen. De spullen werden zondag wel via deze hal in een trailer van SEON geladen.

Directeur Tom Nijhuis van Metagroo was niet bereikbaar voor commentaar.

Volledig scherm
© News United / Dennis Nengermann

Oldenzaal e.o.