Volledig scherm
Wiesje Heeringa (met microfoon), directeur-bestuurder van de Zorgfederatie Oldenzaal, is opgelucht dat de IGZ heeft bevestigd dat er qua zorg helemaal 'niets aan de hand is' bij haar instelling. © Reinier van Willigen

Eerherstel voor Zorgfederatie Oldenzaal na onnodige aantekening IGZ

OLDENZAAL - Een officiële rectificatie door de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) was op zijn plaats geweest, maar komt er waarschijnlijk niet. Daarom is Wiesje Heeringa, directeurbestuurder van Zorgfederatie Oldenzaal, opgelucht dat de IGZ heeft bevestigd dat er qua zorg 'niks aan de hand is’ bij haar instelling.

Eerder deze maand dook de Zorgfederatie op in de lijst van de IGZ. Met de aantekening van categorie 4 gaf de Inspectie aan, dat het toezichttraject voor de Zorgfederatie was afgesloten. ‘Onbegrijpelijk en onverklaarbaar’ was de reactie in Oldenzaal. Immers, de Zorgfederatie was nooit onder intensief toezicht geplaatst.
Heeringa constateert dat de IGZ-lijst veel onrust heeft veroorzaakt. „Van de 150 instellingen is er bij een aantal sprake van een te lage kwaliteit en te weinig verbeteringen. Bij anderen is de kwaliteit ook te laag, maar is er voldoende verbeterd. En dan heb je de groep waar niets aan de hand is.” Volgens Heeringa behoort de Zorgfederatie wel degelijk tot die laatste groep.
Begin 2015 vroeg de instelling een BOPZ-erkenning aan. Daarmee kan beschermende zorg worden geboden aan mensen met dementie. Om die aanvraag te kunnen beoordelen, bracht de Inspectie een bezoek aan Oldenzaal. Het oordeel was positief.

Verwarring
De verwarring ontstond doordat de IGZ het onderzoek aanmerkte als ‘toezicht’. Heeringa: „We hebben ze gevraagd of dit een zorgvuldige werkwijze is. Een vraag waar ze heel voorzichtig mee omgaan. Een rectificatie ligt blijkbaar ingewikkeld, maar ze komen er nog op terug. Wij hebben dit als heel onprettig ervaren. Zoiets raakt je gevoel van gerechtigheid. We doen hier allemaal, de 300 medewerkers en 300 vrijwilligers, ons best om goede zorg te verlenen.”

Oldenzaal e.o.