Volledig scherm
De splitsing van de Kloosterstraat met de Bisschopstraat. © Jacobine Melis

Enschedesestraat, Kloosterstraat en Molenstraat gevaarlijkste straten in Oldenzaal

OLDENZAAL - Volgens onderzoeker Kevin Wulff kent Oldenzaal drie top-ongevallenlocaties: de Enschedesestraat, Kloosterstraat en Molenstraat. Snelheid is meestal de oorzaak.

Kevin Wulff heeft een overzicht gemaakt van locaties binnen de gemeente waar tussen 2013 en 2015 ongevallen hebben plaatsgevonden. Op vijftien locaties zijn er meer dan vijf ongelukken gebeurd. Veder heeft de student gekeken naar de gemiddelde snelheid op wegen en heeft hij de meldingen die bij de gemeente binnen zijn gekomen over onveilige situaties geanalyseerd.

Snelheid
Uit al dit materiaal kwamen drie plekken naar voren als ‘top-ongevallenlocaties’: de Enschedesestraat, de Kloosterstraat en de Molenstraat. ‘Bij ongevallen is de snelheid in de meeste gevallen de oorzaak’, schrijft Wulff in zijn onderzoek. Toch blijft het lastig om die snelheid te meten. Vroegere metingen werden gedaan via navigatieapparatuur. Sinds 2015 wordt de snelheid uit de gegevens van de auto’s zelf gehaald. ‘Dit is nauwkeuriger’, merkt Wulff op, al worden alleen de snelheden van merken Audi, BMW en Mercedes verzameld.

Maatregelen
Voor de Kloosterstraat en de Molenstraat lijkt de oorzaak niet in de snelheid te liggen. ‘Deze straten hebben te maken met onoverzichtelijk kruispunten.’ „De voorrangsregels zijn hier ook niet altijd even duidelijk”, zegt wethouder Manouska Molema in onze editie Noordoost-Twente van zaterdag. De gemeente heeft al plannen opgepakt om de drie toplocaties veiliger te maken.

Volledig scherm
De Enschedesestraat. © Jacobine Melis
Volledig scherm
De splitsing van de Molenstraat met de Bisschopstraat. © Jacobine Melis

Oldenzaal e.o.

poll

Bibliotheken moeten ook in de kleinere kernen behouden worden

Bibliotheken moeten ook in de kleinere kernen behouden worden

  • Nee, online boeken lenen is veel makkelijker en goedkoper (0%)
  • Ja, maar dan moet het dorp daar wel zelf voor zorgen (79%)
  • De bibliotheek op school voor de jeugd is voldoende (21%)
14 stemmen