Volledig scherm
Bemiddelingsgesprekken tussen de werkgroep Maria Noaberschop en het parochiebestuur hebben ertoe geleid dat de deur van de Mariakerk weer op een kier komt te staan. © Lars Smook

Eucharistievieringen in Oldenzaalse Mariakerk tijdelijk weer toegestaan

OLDENZAAL - Bemiddelingsgesprekken tussen het bestuur van de Plechelmusparochie en de werkgroep Maria Noaberschop Zuid-Berghuizen hebben ertoe geleid dat er weer eucharistievieringen worden gehouden in de Mariakerk. De eerste viering staat voor maandag 15 augustus gepland op Maria Tenhemelopneming.

De kloof tussen het parochiebestuur en de geloofsgemeenschap in Zuid-Berghuizen leek onoverbrugbaar. Maar vertegenwoordigers van beide ‘kampen’ hebben met succes aan tafel gezeten. Met als resultaat dat de deur van de Mariakerk letterlijk weer op een kier is komen te staan. Niet alleen wordt Maria Tenhemelopneming gezamenlijk in Zuid-Berghuizen gevierd, vanaf zaterdag 20 augustus worden er ook weer weekendvieringen gehouden in de Mariakerk.

Doorbraak
Pastor Maroesjka Sleegers, Wim Olde Kalter en Bennie Laarveld (beiden lid van de werkgroep Maria Noaberschop Zuid-Berghuizen) beseffen dat er nog een lange weg is te gaan. Maar ze zijn opgetogen over de kleine doorbraak die is bereikt. „Wij zijn hier erg blij mee”, vertelt Olde Kalter. „Dit kan tot een geweldige oplossing leiden, maar ook tot helemaal niets en alles daar tussenin. De bereidheid om naar elkaar te luisteren, is er in elk geval.” Volgens Laarveld is dat nu het meest belangrijk: „De mensen moeten hun ei kwijt kunnen.”

Ballast
Pastor Sleegers geeft aan dat de gesprekken tussen bestuur en werkgroep ‘positief en open’ zijn verlopen: „We hebben geprobeerd om de ballast van het verleden te laten rusten. Dat valt soms niet mee. Maar we moeten naar de toekomst kijken.” Hoewel er straks weer gekerkt kan worden in de Mariakerk, wijst Sleegers erop dat de veelbesproken Visie 2024 niet van tafel is: „Die blijft gewoon staan. Omdat we zien en horen dat de mensen van de Mariakerk hun best doen om bij elkaar te blijven, maken we deze pas op de plaats. We zijn aan het kijken hoe we iedereen mee kunnen nemen in de ontwikkeling van de geloofsgemeenschap. Het is zaak de goede sfeer in de kerk vast te houden.”

Oldenzaal e.o.