Evert Oostvogel overleed dinsdagochtend plotseling op 89-jarige leeftijd.
Volledig scherm
Evert Oostvogel overleed dinsdagochtend plotseling op 89-jarige leeftijd. © FRANS NIKKELS

Evert Oostvogel (89), eerste stadsprins van buiten de Boeskoolstad, overleden

OLDENZAAL - Evert Oostvogel overleed dinsdagochtend plotseling op 89-jarige leeftijd.  Hij was de oudste nog in leven zijnde oud-stadsprins van Oldenzaal. 

Prins Manus was zijn naam in 1962 toen hij als achtste stadsprins over de Boeskoolstad regeerde. Een in meer opzichten bijzondere hoogheid. Zo was hij als Enschedeër de eerste prins van buiten Oldenzaal, en ook een hoogheid die zei waar het op stond. 

Eigen kok en sigaar

Prins Manus koos destijds Paul Smudde als sik. Hij kende het klappen van de zweep , want in totaal was Smudde nóg zeven keer secretaris. Ook apart: Evert Oostvogel had als stadsprins een eigen kok én een eigen sigaar. Zijn spreuk: ‘Eenmoal in het joar Carnaval’.

Muiter van het jaar

Volgende week woensdag zou hij 90 jaar worden, maar het is hem niet gegeven dat hij het 66e carnavalsweekeinde in de Boeskoolstad mag meemaken. Evert Oostvogel was een telg uit de bekende modefamilie met ooit zaken in Enschede, Hengelo, Almelo, Arnhem en Nijmegen. De laatste vestiging - in Almelo - sloot in 2006. De carnavalsman in hart en nieren was de eerste winnaar van wat nu de Jan Kip Trofee is, toen heette het nog Muiter van het Jaar. 

Vrijwilliger pur sang

En ook koninklijke hulde kwam hem toe omdat hij zich niet alleen inzette voor het carnaval, maar ook voor bijvoorbeeld het stadsorgel Piepenrek, de Matthäus Passion, het Stadsjongenskoor en de Plechelmusbasiliek. Hij was een vrijwilliger pur sang, een regelaar waar nooit tevergeefs een beroep op gedaan werd. Oldenzaal gaat hem missen.

Oldenzaal e.o.