Volledig scherm
Huub Zoontjes (tuinlandschapsontwerper), Bertus Huttenhuis, Gerard Hommels, Jan Olde Kalter (alledrie Stichting Park Stakenkamp) en Theo van Piekartz (IVN Oldenzaal) op de plek waar de vlinderhof moet komen. © Stephan Scheper

Facelift Park Stakenkamp in Oldenzaal nadert afronding

OLDENZAAL - De facelift die het Park Stakenkamp ondergaat, nadert zijn voltooiing. Uiterlijk volgend voorjaar wordt begonnen met de laatste fase van de werkzaamheden: het realiseren van nieuwe speel- en educatieve plekken voor de jeugd uit Zuid-Berghuizen.

„We kunnen aan het werk”, meldt Jan Olde Kalter. Hij is voorzitter van de stichting Park Stakenkamp, die de kar trekt in dit langlopende project. Na de aanleg van een funcourt en het opknappen van de boerderij Stakenboer is het nu tijd voor de ‘natuurlijke finesses’. Olde Kalter: „Mensen in de wijk vragen ons regelmatig wanneer er wat gaat gebeuren. Nu onze conceptvisie voor de laatste fase is goedgekeurd door de gemeente kunnen we tot uitvoering over gaan.” Voordat het zover is, moet nog wel het nodige geld worden binnengehaald. Zestig tot tachtig mille is nodig om alle wensen te kunnen realiseren. Vanuit de gemeente is al een behoorlijk bedrag toegezegd en ook zijn enkele 'groene' subsidies beschikbaar.

Sprookjeskring

Concreet staan er twee projecten op stapel. Onder het motto ‘Natuurlijk spelen’ worden diverse speeltoestellen met een natuurlijke uitstraling geplaatst. Een sprookjeskring (bestaande uit bewerkte boomstammetjes), klim- en klauterspelen, taludglijbaan en kabelbaan, maar ook een speelheuvel met nestschommel. Aantrekkelijk voor zowel de jongste kinderen als de wat oudere jeugd. In het verlengde van de funcourt is een vlinderhof gedacht. Een gebied van circa 2.000 m2 met een sterk educatieve functie. Tuinlandschapsontwerper Huub Zoontjes schetst hoe dit gebied eruit gaat zien: „Dit moet een wereld op zich worden, een belevingsvolle zone. Met veel natuurlijke flora en bloemrijke vegetatie die vooral gericht is op vlinders. Maar ook met insectenhotels en een verdiept aangelegd struinpad.”

Volledig scherm
Deze schets laat zien hoe het Park Stakenkamp eruit gaat zien als de laatste fase is afgerond. Met veel plekken voor natuurlijk spelen en een vlinderhof. © H. Zoontjes Bureau voor Tuin & Landschap

Oldenzaal e.o.