Volledig scherm
Met steun van de stichting Palet kon Hasan Abdulahi zijn vrouw en kinderen over laten komen naar Nederland. © Annina Romita

Fonds Palet helpt bij gezinshereniging in Noordoost-Twente

OLDENZAAL - Voor vluchtelingen uit Noordoost-Twente die geen geld hebben om hun gezin over te laten komen, heeft de Stichting Palet het Fonds Gezinshereniging in het leven geroepen. Het fonds verleent een renteloze lening (voor een periode van vijf jaar) aan vluchtelingen in Oldenzaal, Losser en Dinkelland die wettelijk herenigd mogen worden met hun partner en/of kinderen.

Om dit fonds op te kunnen bouwen, roept Palet de hulp van de Twentse samenleving in. Wie een obligatie koopt van minimaal 50 euro krijgt dit bedrag binnen uiterlijk vijf jaar weer terugbetaald. In april 2018 vindt (na uitloting) de eerste uitbetaling plaats. De eerste 5.000 euro voor het fonds is inmiddels binnen.

Basisrecht
Cathelijne Grobbee, voorzitter van het Fonds Gezinshereniging, is stellig: „De hereniging met je dierbaren, als je daar wettelijk recht op hebt, is een basisrecht. Om daarvoor überhaupt in aanmerking te komen, moet je veel bewijzen kunnen overleggen. Via de Stichting Palet kregen we het signaal door dat hereniging vaak een probleem is. De reiskosten zijn erg hoog, gemiddeld 600 euro per persoon. Lenen is vaak niet mogelijk of alleen tegen woekerrentes.” Momenteel liggen er twintig aanvragen voor gezinshereniging in Noordoost-Twente. Grobbee: ,,Omdat we het graag netjes regelen, werken we niet met een maximumbedrag. Wat nodig is, moet geleend kunnen worden. We sluiten ook een duidelijke overeenkomst met de cliënt over de uitbetaling van de lening.”

Oldenzaal e.o.