Volledig scherm
De gemeente Oldenzaal zet extra capaciteit in voor het verkorten van de wachttijden voor het Maatschappelijk Plein. © Carlo ter Ellen DTCT

Forse stijging wachttijden voor
Maatschappelijk Plein Oldenzaal

OLDENZAAL - Door de grote stijging van het aantal Wmo-meldingen heeft de gemeente Oldenzaal meer tijd nodig om de aanvragers een antwoord te kunnen geven. Met het inzetten van extra capaciteit moet de gemiddelde wachttijd van negen weken worden verkort.

In de eerste helft van dit jaar kwamen er bij de gemeente bijna 900 Wmo-meldingen binnen. Veel meer dan in 2018 toen er over het hele jaar nog geen 550 waren. Die enorme stijging is vooral het gevolg van wijzigingen in de wetgeving én het nieuwe inkoopmodel. Sinds 1 januari 2019 geldt het abonnementstarief voor de Wet maatschappelijke ondersteuning. Was de eigen bijdrage vroeger nog afhankelijk van het inkomen, nu betaalt iedereen een tarief van 17,50 euro per vier weken.

Urgente situaties

Vooraf was de verwachting er al dat deze wijziging ertoe zou leiden, dat meer mensen een beroep zouden gaan doen op de Wmo. Die inschatting blijkt in Oldenzaal zeker uit te komen. De wachttijd is ook opgelopen door het nieuwe inkoopmodel, dat extra werkzaamheden met zich meebrengt. Nu duurt het gemiddeld negen weken voordat een nieuwe Wmo-melding wordt opgepakt. Meldingen vanuit de Jeugdwet worden sneller -binnen drie weken- in behandeling genomen. Urgente situaties worden met voorrang behandeld en de prioriteit ligt bij het continueren van zorg.

Nieuwe afweging

Met de inzet van extra ambtelijke capaciteit is een bedrag van 50.000 euro gemoeid. Mocht blijken dat het aantal meldingen blijft toenemen, dan zal de gemeenteraad opnieuw een afweging moeten maken: zijn er (opnieuw) financiële middelen nodig om de aanvragers sneller te kunnen helpen òf zijn de wachtlijsten voor de Wmo en de jeugdzorg nog acceptabel.  

Oldenzaal e.o.

Poll

Detectiepoortjes bij De Beurs zijn niet meer dan logisch

Detectiepoortjes bij De Beurs zijn niet meer dan logisch

  • Klopt, ook in een kringloopwinkel behoor je gewoon te betalen (82%)
  • Verlaag de prijzen, dan rekenen de klanten wel af bij de kassa (10%)
  • Nu nog beveiligingsmedewerkers en niemand die nog aan diefstal durft te denken (8%)
1553 stemmen